Bilanca

Padavine povzročale težave, zaradi poplav zaprtih več cest

J.P./STA
3. 2. 2019, 09.38
Posodobljeno: 3. 2. 2019, 11.29
Deli članek:

Obilne padavine so minulo noč povzročale težave predvsem na območju Ilirske Bistrice. Na območju pogostih poplav poplavljata Vipava in Notranjska Reka, napovedano je razlivanje Ljubljanice, Krke in Save. Zaradi poplavljenih cestišč in plazov je zaprtih več cest.

Twitter Severe Weather
Obilne padavine so minulo noč povzročale težave predvsem na območju Ilirske Bistrice.

Na Ilirskobistriškem je minulo noč med drugim meteorna voda v naseljih Jasen, Vrbovo in Vrbica ogrožala stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci, ki so očistili odtoke in namestili protipoplavne vreče.

V enem primeru so imeli težave tudi gasilci sami. Okoli 1.30 se je v naselju Prem v občini Ilirska Bistrica na gasilsko vozilo, ki se je vračalo z druge intervencije, prevrnil telefonski drog. Gasilci so odstranili telefonske kable, tako da je vozilo lahko odpeljalo naprej.

Nekateri vozniki pa so naleteli na poplavljene ceste. Tako je okoli 1. ure na cesti Mereče-Dolnja Bitnja osebno vozilo zapeljalo s ceste v naraslo meteorno vodo. Še pred prihodom gasilcev se je voznik iz vozila rešil sam.

Meteorna voda je minulo noč ogrožala in poplavljala stanovanjske objekte tudi na območju Postojne, Pivke in Divače, prav tako na območju občin Hrpelje-Kozina in Cerknica.

V Senožečah je poplavil hudournik in zalil gostinski lokal. Tamkajšnji gasilci so s postavitvijo protipoplavnih vreč preusmerili vodni tok, črpali vodo iz gostinskega objekta in dvorišča ter postavili potopne črpalke za samodejno črpanje.

Medtem je po Sloveniji večinoma prenehalo deževati. Po napovedih vremenoslovcev bo danes spremenljivo oblačno, nastalo bo še nekaj ploh.

Narasle vode so zalivale kleti tudi na območju občin Koper in Piran, kjer so si prav tako morali pomagati s protipoplavnimi vrečami. V Rižani v občini Koper je zaradi meteorne vode nastala udarna jama na prehodu čez reko Rižano. Zaradi udarne jame je štirim družinam onemogočen dostop do svojih domov, o dogodku pa so obveščeni delavci komunale, cestnega podjetja in koprska občinska civilna zaščita.

Veliko težav so minulo noč imeli na Vipavskem. Nekaj po 1. uri zjutraj so gasilci med drugim nudili pomoč občanki, ki je z osebnim vozilom obtičala v poplavljenem cestnem podvozu na Goriški cesti v Vipavi. Ob približno enakem času sta dve osebni vozili obtičali tudi na poplavljeni cesti med Mančami in Vipavo. Gasilci so pomagali tudi s protipoplavnimi vrečami, ko je meteorna voda ogrožala objekte ob Goriški cesti v Vipavi, iz stanovanjskega objekta v Gradišču ob Vipavi pa so izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov.

Narasle vode so poplavljale tudi ponekod na Gorenjskem, med drugim v Tržiču, Radovljici, Železnikih in v Žireh, in na Koroškem, in sicer na območju Kotelj in Slovenj Gradca, tam je manjša količina meteorne vode zalila klet policijske postaje, še kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi poplavljenih cestišč je še vedno zaprtih več cest, in sicer glavna cesta Ilirska Bistrica-Ribnica-Postojna med Dolnjo in Gornjo Bitnjo in regionalna cesta Divača-Ribnica pri Bujah. Zaprti sta tudi lokalni cesti Senožeti-Jevnica in Sava-Mošenik.

Zaradi vode na cestišču je na regionalnih cestah Vipava-Mance in Ilirska Bistrica-Knežak-Pivka promet oviran. Zaradi plazu je zaprta regionalna cesta Jesenice- Gorje, polovična zapora pa je na lokalni cesti Vrhnika-Zaplana, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste, objavljeni okoli 11. ure.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) reka Vipava v zgornjem in srednjem toku poplavlja na območjih pogostih poplav. V srednjem in spodnjem toku bo postopoma naraščala še do popoldneva. Notranjska Reka poplavlja, pri čemer pa v zgornjem toku že upada. V srednjem in spodnjem toku bo vrh dosegla v jutranjih urah in dopoldan začela upadati.

Reki Ljubljanica in Krka s kraškimi pritoki bosta danes še naraščali in se razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Naraščanje Krke v zgornjem toku se bo ustalilo danes sredi dneva.

Sava v srednjem toku se razliva na izpostavljenih mestih in ima ustaljen pretok, ki se bo ohranjal še večji del dneva. V spodnjem toku se bo njen pretok povečeval do večera. Preostale reke v južni in osrednji Sloveniji, ki so se razlivale ponoči in zjutraj, bodo preko dneva upadale, še navaja Arso.