Poplave

Vodostaj Reke in Kolpe se bo še dvigal

J.P./STA
2. 2. 2019, 16.06
Posodobljeno: 2. 2. 2019, 16.06
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arsu) je za porečje Reke izdala opozorilo na nevarnost poplav. Dež je dvignil vodostaj reke Reke, ki je že zjutraj začela prestopati bregove na območju Ilirske Bistrice. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo poplavljene površine ob močnih padavinah danes zvečer in ponoči še povečale.

Dolenjski list
Razlivanja ob Reki in Kolpi so v popoldanskih urah intenzivnejša, kot so bila dopoldne (fotografija Kolpe je arhivska).

Že pred 11. uro dopoldne so prostovoljni gasilci iz Podgrada odšli na pomoč v bistriški naselji Trpčane in Kuteževo, kjer je meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov in zamašila nekaj odtočnih jaškov. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč preprečili zalivanje objektov.

Kot je razvidno iz fotografij in posnetkov, ki jih prebivalci z Ilirskobistriškega že od jutra objavljajo na družbenih omrežjih, reka Reka narašča in se postopoma preliva na polja. Z zalivanjem hiš in dvorišč, cest, vrtov in polj se soočajo prebivalci vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine. Na posnetkih je videti zalite mostove in lokalne ceste.

Razmere se bodo začele umirjati jutri

Razlivanja ob Reki in Kolpi so v popoldanskih urah intenzivnejša, kot so bila dopoldne, tako naj bi ostalo tudi v večernih urah ter ponoči, pravi dežurna hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga. Manjša razlivanja pričakujejo tudi ob reki Vipavi, drugod pa naj bi se razmere umirjale. V nedeljskih jutranjih urah naj bi se začele razmere umirjati, pričakujejo pa razlivanja na območju kraških polj Notranjske in Dolenjske, povečan bo verjetno tudi pretok Save.

Kot je pojasnila Ulaga, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Če se spomnimo pred petimi leti se je ravno v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je še dodala.

Dopoldne so imeli nekaj težav zaradi dežja in vetra tudi na Gorenjskem, kjer pa so se razmere umirile.