Misterij

Vprašanje, ki bega: če res obstajajo nezemljani, kje potem so?

P.K.
26. 1. 2019, 07.00
Deli članek:

Se tudi vam zdi, da obstaja očitno nasprotje med visoko verjetnostjo obstoja nezemeljskih civilizacij in dejanskimi opažanji, ki do danes obstoja takšnih civilizacij še niso potrdila?

Dreamstime
Če obstajajo napredne nezemeljske civilizacije, kje so?

Spoznajte Fermijev paradoks, poimenovan po italijansko-ameriškem fiziku Enricu Fermiju, s čimer je hotel opozoriti na očitno neskladje med ugodno statistično verjetnostjo obstoja nezemeljske civilizacije glede na število zvezd in starost vesolja, ter pomanjkanjem kakršnih koli prepričljivih dokazov o prisotnosti nezemljanov ali obstoju zunajzemeljskega življenja sploh.
 
Pomanjkanje tovrstnih dokazov naj bi, tako je stališče skeptikov, kazalo na neobstoj inteligentnih civilizacij. Vprašanje, ki sledi, je, kako torej »rešiti« ta paradoks; kako pridobiti odgovor na enega od človekovih najpogosteje zastavljenih vprašanj – če obstajajo zunajzemeljska bitja, kje so?

Na to vprašanje nam bo pomagal odgovoriti zanimiv sogovornik, Ljubljančan, raziskovalec na mejah znanosti. Več o tem preberite v sobotni izdaji časnika Novice Svet24.