Parkiranje

Ko pajk odpelje vozilo: kje vas bodo najbolj udarili po denarnici

Ž. K.
22. 1. 2019, 06.55
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 07.16
Deli članek:

Čeprav se stroški odvoza vozil s pajkom v zadnjih letih niso bistveno spreminjali, imajo redarji z nakladanjem vozil vse manj dela.

Sašo Avramovič
Fotografija je simbolična.Odvoz vozila s pajkom prinaša poleg globe še stroške za odvoz in hrambo vozila.

V nekaterih občinah pajkov ne uporabljajo, čeprav jim občinski odlok to omogoča.

V mestnih središčih se po navadi zaradi kupov snega konkretno zmanjša število razpoložljivih parkirnih mest. Marsikdo popusti skušnjavi in svoje vozilo v časovni stiski pusti tudi kje, kjer je to z občinskimi odloki prepovedano. V številnih občinah po Sloveniji v takih primerih na pomoč pokličejo nepriljubljenega pajka, da nepravilno parkirano vozilo odstrani in odpelje v hrambo. Gre za enega najmanj priljubljenih ukrepov, saj morajo vozniki poleg globe za prekršek, ki so ga storili, plačati še odvoz vozila. Če stroškov ne poravnajo takoj in vozila ne prevzamejo v 24 urah, pa jih doleti še plačilo hrambe vozila. Na parkirišču Avto sejma na Cesti dveh cesarjev, kamor pajki po nalogu mestnih redarjev odpeljejo nepravilno parkirana in zapuščena vozila iz našega glavnega mesta, je bilo po navedbah JP LPT sredi preteklega tedna 143 neprevzetih vozil.

Pajka bodo prodali

Stroški odvoza vozila se po Sloveniji gibljejo med 67 in 120 evri, kolikor vam bodo zaračunali v Tržiču, hramba pa stane od pet in deset evrov na dan. Če so redarji ali policija že odredili odredili odvoz, pa ste do svojega vozila prišli, še preden je pajek odpeljal, nekatere občine omogočajo plačilo zgolj polovice stroškov odvoza. Najbolj aktivni so seveda pajki v Ljubljani, ki so lani odpeljali 2390 vozil. Čeprav je številka še vedno visoka, pa je znatno nižja kot leta 2015, ko so na parkirišču na Cesti dveh cesarjev gostili kar 4863 vozil. Tako ne čudi podatek, da bodo enega od pajkov prodali in bodo za red na ljubljanskih ulicah skrbeli le še trije. V Mariboru so imeli še leta 2015 le 138 odvozov vozil, a so nato koncesijo za odvoz podelili zasebniku, ki je plačan na število odvozov. Tako se je število v naslednjih dveh letih dvignilo na 1.800, a naj bi se po naših podatkih lani malce umirilo.

Novice Svet24
Cene odvoza / hramba vozila na dan.

Zapuščena vozila

Ljudje so pajkov znatno bolj veseli, ko odpeljejo katero od zapuščenih vozil, ki trati prostor na parkirišču ali pa onesnažuje naravo. Za tovrsten odvoz v Ljubljani lastniku vozila zaračunajo 35 evrov, za kar četrtino vseh vozil, ki končajo na parkirišču ljubljanskega Avto sejma, pa je to njihova zadnja postaja, saj jih, če jih nihče ne prevzame, pošljejo na ekološko razgradnjo. Zanimivega projekta so se lani lotili v Kopru. V tej primorski mestni občini pajek nepravilno parkiranih vozil že leta ne odvaža več. So pa imeli lani lastniki opuščenih vozil možnost naročiti brezplačen odvoz in uničenje teh vozil. Akcija je bila uspešna, odpeljali so več deset vozil, nekaj pa so jih nato prodali na dražbi in si povrnili tudi del stroškov. Neprodana vozila so šla v ekološko razgradnjo.