Slovenija

FOTO: Namesto oklepnikov bo vojska dobila helikopterje?

Ivan Puc / Reporter
27. 11. 2018, 20.20
Deli članek:

Proračunski delež sredstev za obrambo naj bi se povečal za 10 odstotkov. A vlada ne bo kupila razvpitih osemkolesnikov, temveč tri ameriške transportne helikopterje Bell-412.

Primož Lavre
Helikopterski floti Slovenske vojske se bodo pridružili trije večnamenski helikopterji Bell-412. Uporabljali bi jih tudi za nujno medicinsko pomoč.

S spremembo zakona o izvrševanju proračuna za naslednjo leto naj bi bilo za obrambo namenjenih 1,1 odstotka bruto domačega proizvoda, s podobnim zvišanjem vsako leto pa bi do leta 1924 prišli na 1,5 odstotka. Ta zaveza je bila sredi oktobra sporočena generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu med obiskom Slovenije. Do konca leta mora vlada poslati na sedež Nata verodostojen načrt s podrobnostmi o višjih obrambnih izdatkih.

Ameriška vozila 4x4 Oshkosh namesto hummerjev

Minister Erjavec vztraja pri nakupu osemkolesnikov, tipskih, pri drugih vojskah preizkušenih vozil. Ta »artikel s police« vidi Erjavec kot hrbtenico razvoja Slovenske vojske.

Neuspešno preverjanje pripravljenosti bataljonske skupine po Natovih standardih je razkrilo, da smo sposobni oblikovati le eno bataljonsko bojno skupino, in še to le tako, da vanjo pritegnemo vse najboljše, kar premoremo – od vojakov do opreme.

V zavezujočem načrtu o zviševanju obrambnih izdatkov, poslanem v Bruselj, ne bo omenjen nakup osemkolesnih boxerjev. Obrambni minister Karl Erjavec je odločitev o tem odložil najprej zaradi previdnosti, ker se je že opekel z oklepniki, in tudi zato, ker želi imeti jasno opredeljeno, kaj Slovenska vojska potrebuje.Člane odbora za obrambo, ki so ga obiskali na ministrstvu, je seznanil s podpisom sporazuma (po načelu država državi, torej brez posrednikov) o nakupu 38 ameriških vozil 4x4 Oshkosh, ki bodo del srednje bojne bataljonske skupine. Vozila – nadomestila bodo izrabljene hummerje – nas bodo stala nekaj manj kot 18 milijonov evrov, v ceno pa so vključeni tudi rezervni deli in izobraževanje za vzdrževanje vozil.   

Primož Lavre
Pogodba o nakupu 38 ameriških vojaških vozil 4x4 Oshkosh je že podpisana. Prva bodo prišla k nam leta 2021.

Nujna medicinska pomoč kot obrambni izdatek

Obrambno ministrstvo načrtuje nakup treh novih helikopterjev, namenjenih tudi za izvajanje nujne medicinske pomoči in reševanje v gorah. Sporazum o nakupu s Kanado – prav tako brez posrednikov – naj bi bil podpisan na zadnji večer letošnjega leta ali kak mesec pozneje. Vsak od helikopterjev nas bo stal med 10 in 15 milijoni evrov.

Že spomladi je ministrstvo za notranje zadeve objavilo razpis za nakup novega transportnega helikopterja, a se nihče ni prijavil. Takrat je še veljalo, da Slovenske vojske nabava helikopterjev, uporabnih tudi za nujno medicinsko pomoč, ne zanimiva, saj so skupaj z vlado vztrajali pri srednjeročnem obrambnem programu, v katerem je bilo zapisano formiranje dveh bataljonskih bojnih skupin in bi šel denar za nakup osemkolesnikov. Pred tednom je na obrambnega ministra poslanec Levice Miha Kordiš zaradi nakupa helikopterjev naslovil niz vprašanj. Zanima ga tudi, ali se je pred nakupom novih helikopterjev posvetoval s slovensko policijo, saj ima ta že dotrajano helikoptersko floto. Če so se posvetovali, ga zanima, zakaj se ne izpelje skupni razpis.    

Primož Lavre
Nakup osemkolesnikov (na fotografiji boxer) je zamrznjen.

Dragi boxerji

Ker je Slovenija že desetletje na repu glede izdatkov za opremo in oborožitev, bo sporočilo Natu o krepitvi zmogljivosti Slovenije kar oprijemljivo. Naj spomnimo, da se je na zasedanju obrambnih ministrov Nata konec junija lani takratna obrambna ministrica Andreja Katič zavezala, da bo država oblikovala dve srednji bataljonski bojni skupini, njuna temeljna platforma pa so bojna osemkolesna vozila. V osmih letih bi kupili 56 oklepnikov.

Ti lanski zelo smeli načrti bi nas precej hitro pripeljali k povečanju izdatkov za obrambo na dva odstotka BDP do leta 2024, kolikor je znašala politična zaveza z vrha Nata leta 2014. Z novo vlado so padli v vodo.

Bolj natančna cenovna ponudba boxerjev naj bi bila znana konec meseca, če bo prevelika, bi se Erjavec zavzel za izbiro drugega proizvajalca. 

Prejšnja vlada je sicer na vso moč hitela in v državni zbor pred volitvami poslala pobudo za sklenitev sporazuma, s katerim bi se vključili v večnacionalni program Occar oziroma Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju. Ta bi bil temelj prihodnje evropske obrambne strukture (Pesco). Prek programa Occar bi kupili 48 boxerjev nemške izdelave, stali bi nas več kot 300 milijonov evrov, za vsakega pa bi odšteli nekaj več kot šest milijonov evrov. Boxerji so skoraj dva milijona evrov dražji od patrij ali piranh ameriškega proizvajalca General Dynamics. A ne gre le za teh 300 milijonov, po izračunih virov blizu Slovenske vojske bi nas samo njihovo vzdrževanje v 10 letih stalo dvakrat več od nakupa. Stroški zanje bi se tako v 10 letih približali milijardi evrov. Tudi Erjavec ni navdušen nad ceno »evropskih« boxerjev, in če bi se na koncu vendarle spustil v oklepniški posel, bi se finskim patrijam lahko pridružile ameriške piranhe. Bi v tem primeru v zrak skočili tisti, ki v EU navijajo za krepitev evropske vojske in orožarske industrije, o čemer je pred dnevi govorila nemška kanclerka Merklova?