Zahtevajo normalno odhajanje domov

Na upravni enoti v Ljubljani kaos in zlom sistema: danes so stranke že pustili čakati

Ž.K. / G.G.
12. 11. 2018, 19.12
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 19.32
Deli članek:

Zaradi vedno večjega števila birokratskih opravil, s katerimi država obremenjuje Slovence, najbolj trpijo zaposleni na Upravni enoti Ljubljana, ki so se odločili za stavko.

Bobo
Na Upravni enoti Ljubljana imajo vsega dovolj. Največ dela naj bi imeli zaposleni na oddelku za tujce. Zaposleni morajo delati, dokler ne odide zadnja stranka.

Po današnjem srečanju sindikata, vodstva upravne enote in ministrstva je predsednik sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragan Stanković s predstavljenimi predlogi seznanil svoje sodelavce na Tobačni, ki so se odločili, da bodo danes ne glede na predstavljeno stavkali. Delo so tako zaključili ob koncu uradnih ur, torej ob 18. uri.

Na spletni strani sektorja za upravne notranje zadeve je bilo sicer ob 17.40 razvidno, da je na storitve čakalo še okoli 20 strank za ureditev dokumentov in 30 strank na oddelku za tujce. Nekaj po 18. uri pa je na oddelku za tujce še vedno čakalo 16 oseb.

Stavkali bodo tudi v torek in sredo

Zaposleni na upravni enoti Tobačna bodo stavkali po preteku uradnih ur tudi v torek, ko so uradne ure do 18. ure, in v sredo, ko so okenca odprta do 19. ure. "V kolikor bodo na napovedanem sestanku s predstavniki upravne enote Ljubljana in ministrstva ta četrtek podani konkretizirani predlogi, ki bodo kazali na razrešitev težav zaposlenih, bo sindikat pretehtal možnost začasne zamrznitve stavke in o tem obvestil vodstvo upravne enote ter javnost," so sporočili iz Sindikata državnih organov Slovenije.

"Naša zahteva je samo ena - zagotovitev takšnih pogojev, da bomo zaposleni na upravni enoti Ljubljana normalno odhajali domov," je poudaril Stanković.

Delajo tudi do 22. ure

Če ste bili v zadnjih mesecih kdaj v vrsti na Tobačni ulici v Ljubljani, kjer domuje Upravna enota Ljubljana, veste, da za urejanje poslov z državo potrebujete veliko mero potrpljenja. Niso redki primeri, ko posamezniki obupajo in svoje mesto v vrsti prepustijo drugim, ker si ne morejo privoščiti ure trajajočega čakanja. Kot povedo zaposleni na enoti, je najhuje proti koncu delovnega časa, zaradi česar se delovni čas zaposlenih pogosto podaljšuje za uro ali več. Že po pravilih morajo obvezno delati še pol ure po izteku uradnih ur, saj morajo obravnavati vse, ki do konca uradnih ur vstopijo in se postavijo v vrsto. A zgodilo se je že, da so morali zaradi čakajočih ljudi, ki so se nabrali skozi dan, državni uslužbenci delati tudi do 22. ure.

Delo do konca

Podlaga za to je v uredbi o upravnem poslovanju, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo in so jo po Stankovićevih besedah »postavili na piedestal nad vse ostale zakone, na primer nad zakon o delovnih razmerjih«. Kot je pojasnil Stanković, ure, opravljene izven delovnega časa, delodajalec beleži kot izredno prisotnost na delovnem mestu in niso izplačane, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. Glede tega vprašanja je Sindikat državnih organov Slovenije julija poslal prijavo inšpektoratu za delo, na poročilo še čakajo.

20 evrov več

STA
Načelnik upravne enote Lovro Lončar se trudi poiskati rešitev.

Načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar je poudaril, da so vse ure po koncu uradnih ur evidentirane, v okviru razpoložljivih finančnih sredstev pa zaposlenim v najbolj obremenjenih mesecih izplačajo dodatek za povečan obseg dela. To je potrdil tudi Stanković, a poudaril, da to niso redna izplačila. Po naših informacijah naj ta plačila na mesečni ravni ne bi presegala 20 evrov.

Neživljenska pravila

Postopki, ki naj bi po naših informacijah najbolj obremenjevali zaposlene v zadnjih mesecih, so povezani predvsem s pridobivanjem uporabnih dovoljenj za stavbe. Postavljen je namreč instrukcijski rok, da morajo biti postopki končani v 14 dneh, kar pa je zaradi večinoma neurejene dokumentacije in precej neživljenjskih pravil, ki jih je postavila država, skorajda nemogoče. Poleg tega se vse daljše vrste vijejo na oddelku, kjer svoje dokumente urejajo tujci. V zadnjih dveh mesecih pa se pričakuje še naval na okenca, kjer so urejajo potni listi, saj marsikdo načrtuje novoletne počitnice v tujini.