Na zagovor

Neuradno: težave ima Bandelli tudi z ministrskim delom

T.L./STA
12. 11. 2018, 08.22
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 08.44
Deli članek:

Napočil je dan D za ministra Bandellija, več zadev bo moral pojasniti Šarcu.

STA
Ministrska usoda Bandellija je v rokah Šarca on Bratuškove.

Premier Marjan Šarec od kohezijskega ministra Marka Bandellija danes pričakuje pojasnilo glede žuganja županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Minister iz vrst SAB, ki se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije, se je sicer opravičil. Šarec za zdaj zadeve še ni komentiral.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo se je v središču pozornosti znašel po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, ki ga je septembra posredoval županskemu kandidatu Modicu. Slednjemu je Bandelli ob kritikah tudi zažugal, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Predsednica stranke Alenka Bratušek vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Tudi njej bo Bandelli moral v prihodnjih dneh oz. ko se Bratuškova vrne z bolniške, pojasniti svoje pisanje. V SAB se strinjajo, da je bila ministrova komunikacija popolnoma neprimerna. A je zanje bistveno, da je to tudi sam spoznal in se opravičil, ter da na ministrstvu dela dobro.

Pričakovati je, da bo Šarcu in Bratuškovi pojasnil ozadje komuniciranja z Modicem. A ker to ni bil edini primer njegove neprimerne komunikacije, ki je odmeval v javnosti, se bo Bandelli moral verjetno zagovarjati tudi zaradi svojega načina komuniciranja v javnosti nasploh. V minulih dneh je sicer zaprl račun na Twitterju in stari profil na Facebooku.

Priprava poročila dvakrat zamaknjena

Siol.net pa poroča, da bo Bandelli moral premierju še razložiti, zakaj že nekaj časa zamuja s pripravo poročila o črpanju evropskega denarja za vlado. Po informacijah Siola bi morala služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi Bandelli, do prejšnjega četrtka za sejo vlade pripraviti poročilo o stanju na področju črpanja evropskih sredstev za obdobje do konca septembra. Tega ni storila, zaradi česar naj bi Šarec od Bandellija zahteval pojasnila. 

Neuradno je Siol izvedel, je Bandelli že dvakrat zamudil rok, ki ga je dobil za pripravo končnega poročila. V kabinetu predsednika vlade teh informacij ne komentirajo. Iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi Bandelli, so portal potrdili, da se je pri oddaji poročila "zgodil zamik".

"Novo vodstvo, ki je mandat začelo sredi septembra 2018, se je želelo naprej predhodno seznaniti s prevzetim stanjem. Glede tega je bil sprejet tudi dogovor, da se naslednje kvartalno poročilo pripravi v novem, bralcu prijaznejšem in bolj razumljivem formatu, medtem ko aktualno poročilo temelji še na starem poročilnem sistemu," so pojasnili v službi.

Poudarili so, da "je poročilo v medresorskem usklajevanju, vlada pa ga bo obravnavala v kratkem".

Koalicija odločitev prepušča Šarcu in Bratuškovi

Ali bo Šarec odločitev sprejel že danes, ni znano. Koalicijski partnerji prepuščajo presojo glede Bandellija Bratuškovi in premierju, v opozicijski SDS ob tem pričakujejo, da bosta ministra pozvala k odstopu. V nasprotnem primeru bodo razmislili o nadaljnjih korakih, so navedli in s tem namignili na možnost interpelacije. Tudi v NSi so ministrovo ravnanje označili za nedopustno, Levica in nekateri koalicijski partnerji pa za neprimerno.