Ujma

Danes na prizadetih delih potekala sanacija, poročila o škodi še ni

STA/B.K.
31. 10. 2018, 19.18
Posodobljeno: 31. 10. 2018, 22.19
Deli članek:

Na današnji suh dan so se po državi lotili sanacije posledic ujme, ki je z obilnim deževjem, močnim vetrom in plazovi prizadela državo v ponedeljek in torek.

STA
Posledice v Belci.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan ocenjuje, da bi škoda lahko presegla prag, določen za izplačilo pomoči države, upa pa, da bodo občine prve ocene škode podale že do ponedeljka.

Šestan je danes za STA pojasnil, da morajo občine, ki so bile prizadete v neurjih v zadnjih dneh, najprej podati neko pavšalno oceno škode na njihovem območju na izpostavo Uprave za zaščito in reševanje. Če bodo to storile do ponedeljka, bo že takrat lahko uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. Če bo ta presegla 0,3 promila prihodkov državnega proračuna v tekočem letu, kar je po Šestanovih besedah okoli 2,6 milijona evrov, se bo s pomočjo vključila tudi država.

Kako izdatna je ta pomoč, določi vlada, je dejal Šestan. Obenem bodo do prihodnjega tedna poskušali zbrati tudi podatke o intervencijskih stroških, ki bodo pokazali tudi, koliko ljudi se je z neurji spopadlo na terenu in koliko ur so opravili.

Poveljnik Civilne zaščite, ki je v torek za Odmeve na televiziji Slovenija kritično ocenil, da je bila večina zalitih kleti in cestišč posledica neočiščenih odtočnih sistemov, je danes za STA dejal, da je bil odziv civilne zaščite in pristojnih služb "dober ali zelo dober". "Seveda je pa še vedno mesta za kakšno izboljšavo. To bodo pokazale analize, ki jih bomo naredili. Potem bomo lahko tudi v bodoče kaj izboljšali," je dejal.

Intenzivne sanacije so se danes sicer lotili v občini Tržič, kjer je voda odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. Dostop poskušajo vzpostaviti s severne strani, že v torek pa so 187 prebivalcem zagotovili elektriko, vodo, hrano in mobilni signal. Najnujnejše prebivalcem dostavlja tudi helikopter Slovenske vojske.

Tržiški župan Borut Sajovic ocenjuje, da bo interventni dovoz vzpostavljen v nekaj dneh, obnova ceste, ki jo je odneslo, pa bo dolgotrajna. Sajovic poudarja, da bo treba počakati na upad vode in pozidati nove oporne zidove ter strugo, kar bo velik zalogaj, saj prihaja zima.

Neurje je uničilo tudi del naravnega rezervata Dovžanova soteska, uničeni so mostovi in podporni zidovi. Sanacija bo odvisna predvsem od vremenskih razmer čez zimo.

Deroča Tržiška Bistrica je v torek odnesla tudi hišo v Tržiču. Sajovic je zagotovil, da je družina na varnem. Občani Tržiča, ki bi potrebovali materialno pomoč, se lahko obrnejo na Območno združenje Rdečega križa Tržič.

Župan je ocenil, da je v občini Tržič nastalo za več kot 10 milijonov evrov škode, zato pri obnovi računa tudi na pomoč države.

STA
Ujma v Tržiču povzročila največ škode na vodni in prometni infrastrukturi.

Po močno narasli Dravi v minulih dneh se razmere v Podravju umirjajo. Pretok reke se zmanjšuje, vendar v okolici Bukovcev in Stojncev zamaka podtalnica. Poplavila je namreč približno 15 hiš, k sreči pretežno garaže in kleti, je za STA pojasnil Drago Murko iz ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje.

Opozoril je, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje, kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.

V okolici Maribora je že v torek povzročil težave tudi močnejši veter, ki je podiral drevesa in razkrival strehe, gasilci pa so težave uspeli sanirati sproti.

Regijska centra za obveščanje Maribor in Slovenj Gradec sta za Dravograd ter območja ob strugi Drave za jezom v Melju že oznanila prenehanje nevarnosti in preklic nevarnosti poplav. Pretok reke Drave v Melju je namreč upadel na 400 kubičnih metrov na sekundo, a v nadaljevanju popoldneva spet narasel na nekaj več kot 600 kubičnih metrov na sekundo. Pri hidroelektrarni (HE) Mariborski Otok je bil pretok okoli 17. ure pri 856 kubičnih metrih na sekundo, na merilni postaji pri HE Dravograd pa 681 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi posledic ujme pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste. Med drugim cesta Maribor-Dravograd, med Radljami ob Dravi in Podvelko, kjer je v torek v kraju Brezno na cesto zgrmela odkrušena skala in zadela mimo vozeči avtomobil. Voznik in sopotnica, ki sta ostala ukleščena v vozilu, sta na kraju umrla.

Na odseku, kjer se je zgodila nesreča, do zdaj ni bilo znakov krušenja brežine. Skala se je najverjetneje odtrgala zaradi obilnega deževja, so ugotovili na direkciji za infrastrukturo.

Namestnica direktorja direkcije Ljiljana Herga je napovedala, da bodo na odseku najprej vzpostavili izmenično enosmerni promet, varnost pa zagotovili z zaščitnimi in betonskimi ograjami.

Stanje po minuli ujmi se izboljšuje tudi na Belci v občini Kranjska Gora, kjer je v minulem neurju plaz zasul žago in malo hidroelektrarno. Župan Janez Hrovat je za STA pojasnil, da je voda v potoku Belca že upadla. Evakuirani prebivalci so minulo noč že preživeli doma, začela pa se je tudi s sanacija struge potoka.

Župan ocenjuje, da je škoda na žagi in elektrarni milijonska. "V okolici žage je precej strojev ostalo pod peskom," je pojasnil.

Hiše v spodnjem delu Belce pa so bile zaradi hitre reakcije rešene. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok vode.

Območje so si predstavniki civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki danes ogledali tudi iz helikopterja. Iskali so morebitne podore ali zastoje materiala, a jih po besedah poveljnika kranjskogorske civilne zaščite Blaža Lavtižarja niso opazili. Nevarnost, da se situacija destabilizira, pa bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov.

Občina pomaga tudi pri sanaciji ceste v Srednjem vrhu, kjer je bil onemogočen dostop do kmetije. Do doline Radovna in Mojstrane je mogoče priti po obvozu. Cesta preko prelaza Vršič je že odprta.

Težave je v občini povzročil tudi močan veter, ki je tudi odkrival strehe in podiral drevesa. Večina objektov pa je že saniranih.