Svet

Kako so se ga bali! V zaporu umorili 89-letnega gangsterja Bulgerja

STA/B.K.
31. 10. 2018, 12.35
Posodobljeno: 31. 10. 2018, 12.36
Deli članek:

Ameriška zvezna uprava za zapore je v torek sporočila, da je v zaporu Hazelton v Zahodni Virginiji umrl 89-letni razvpiti gangster iz Bostona James "Whitey" Bulger. Preiskava o smrti poteka, ameriški mediji pa poročajo, da so ga ubili po naročilu mafije.

Wikipedia
James "Whitey" Bulger

Najmanj trije zaporniki naj bi Bulgerja odvlekli v del zapora, kjer ni bilo varnostnih kamer, in ga do smrti pretepli s ključavnico v nogavici, ob tem pa mu še s prsti skušali izkopati oči, poročajo mediji. Bulger je tako ravnal s svojimi žrtvami, ko je od leta 1973 do leta 1985 vladal na kriminalni sceni v južnem delu Bostona.

James Bulger se je rodil leta 1929 v Bostonu. V mladosti mu šola ni dišala in je že s 14 leti postal kriminalec. Nekaj časa je bil pripadnik zračnih sil ZDA, po vrnitvi v civilno življenje leta 1952 pa se je vrnil k prvemu "poklicu" in kmalu so ga aretirali ter obsodili na 25 let zapora zaradi oboroženega ropa in ugrabitve.

V Alcatrazu se je drogiral pod nadzorom obveščevalcev

Zaporno kazen je prestajal v slavnem zaporu Alcatraz pri San Franciscu, kjer se je odločil za sodelovanje v tajnem programu Cie za raziskavo posledic uživanja mamila LSD. Kazen so mu zaradi sodelovanja znižali na devet let, a je zaradi posledic uživanja LDS postal še bolj nasilen in paranoičen.

V Bostonu je vodil irsko tolpo gangsterjev Winter Hill, slaven pa je postal po izjemno surovem obračunavanju z nasprotniki. Kljub številnim zločinom je zaradi sodelovanja s FBI, saj je izdajal druge gangsterje, ostal na prostosti.

Upodobili so ga v dveh filmih

Njegovo kriminalno življenje je v filmu Dvojna igra leta 2006 ovekovečil Martin Scorsese. Bulgerja je upodobil Jack Nicholson. O Bulgerju so kasneje posneli tudi film Črna maša, kjer ga je upodobil Johnny Depp.

Bulger je bil kar 16 let na vrhu seznama najbolj iskanih zločincev ZDA. Pred zakonom se je skrival s pomočjo podkupljivih policistov in agentov FBI, ujeli pa so ga šele leta 2011 v Kaliforniji, ko ga je na televiziji prepoznala soseda.

Na sodnem procesu leta 2013 so ga spoznali za krivega v 31 točkah obtožnice, med drugim za 11 umorov, in ga obsodili na dosmrtni zapor. Zaprt je bil v Arizoni, Oklahomi, na Floridi, v ponedeljek pa so ga preselili v Zahodno Virginijo, kjer se je njegova pot končala.

Končal kot ovaduh

Po zaporih so ga selili prav zaradi varnosti, saj je bil znan kot ovaduh, torej sodelavec policije, ki se jim v ameriških zaporih ne piše dobro. Uradni razlog za zadnjo selitev s Floride pa naj bi bila Bulgerjeva grožnja uslužbencu zapora. Ostareli gangster je bil sicer na invalidskem vozičku.

Zapor Hazelton v Zahodni Virginiji ima težave tako kot vsi drugi zvezni zapori, odkar je na oblasti v ZDA Donald Trump, ki je močno okrnil sredstva za ta namen. Zvezni zapori nimajo dovolj osebja in za silo pazniške dolžnosti prevzemajo učitelji, zdravstveno osebje in drugi zaposleni. V Hazeltonu je bilo lani 275 nasilnih incidentov, kar je 15 odstotkov več kot leta 2016.