Predlogi

Ko demokracija v Butalah (p)ostane samo še parodija

Mirko Vorkapić
24. 10. 2018, 06.55
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 06.59
Deli članek:

Demokracija, dika in ponos zahodne civilizacije. Vendar ima čaščeni politični sistem, ki ga lahko hitro enačimo s svobodo, tudi veliko pomanjkljivosti in stranskih učinkov.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Predlog, ki ni naletel na gluha ušesa, je oddaja presežkov hrane v institucijah javnega sektorja humanitarnim organizacijam. 

Projekt Predlagam.vladi.si je konec leta 2009 objavil Urad Vlade RS za komuniciranje. Kot so takrat sporočili, spletno orodje omogoča krepitev dialoga med civilno družbo in državo ter vključevanje državljanskih pobud v procese oblikovanja vladnih politik. Na spletni strani je omogočena izmenjava stališč, pogledov in mnenj o javnih temah, ki jih določijo uporabniki sami. Ti lahko opredelijo in predstavijo določeno vsebinsko zadevo v pristojnosti vlade, ki po njihovem mnenju ni ustrezno pravno-sistemsko urejena. V predlogu predstavijo vsebino zadeve ter predlog za njeno ureditev. Objavljeni predlog lahko drugi uporabniki komentirajo ali ponudijo popravke predloga. Predloge, ki zberejo večinsko podporo sodelujočih, urad vlade za komuniciranje posreduje pristojnemu vladnemu organu, ki je s sklepom vlade zavezan predlog proučiti in pripraviti odgovor. Tega objavijo najkasneje v 30 dneh. V teoriji se sliši izjemno, saj se tako sistem parlamentarne demokracije poskuša približati pravi, ljudski demokraciji. Kako pa je v praksi?

Realnost je (žal) zelo drugačna

Od 11. novembra 2009, ko je orodje začelo delovati, pa do včerajšnjega dne je bilo podanih 7579 predlogov. Na glasovanju je zadostno podporo prejelo 2871 oziroma 37,9 odstotka predlogov. Te so nato poslali v obravnavo pristojnim organom. Tam pa se kolesa demokracije naglo ustavijo. Do zdaj so sprejeli le 32 predlogov, kar je zgolj dober odstotek. V reševanju jih je še 14, trije pa niso bili uspešno realizirani. Med implementiranimi predlogi so: Predlog za znižanje stopnje davka na dodano vrednost otroškim pralnim plenicam; Mini blagajne na FURS naj podpirajo tudi tiskanje z malimi termičnimi tiskalniki; Enotna storitev elektronskega podpisovanja; Gradbena dela vse dni v tednu; Dodatek k 124. členu; Dolžnost preživljanja; Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih; Finančne spodbude – neprofitna stanovanja in še nekateri drugi.

Nori predlogi in umotvori državljanov

Na Uradu Vlade RS za komuniciranje želijo predvsem doseči večjo participacijo posameznikov in civilne družbe pri oblikovanju vladnih politik ter okrepiti dialog med civilno družbo in državo. 

Za veliko število zavrnitev predlogov pa niso krive samo institucije, ampak tudi državljani sami. Nekatere zahteve se namreč zdijo z drugega planeta in so jih sodelujoči v razpravi gladko zavrnili. »V vsakem volilnem okraju bo treba narediti le eno veliko mizo, okoli katere se bodo posedli kandidati,« je spremembo volilne zakonodaje predlagal uporabnik Janez Novak, ki se sklicuje na Butalce Frana Milčinskega. »Uš sama pa ne bo (tako mislim) nobena težava, če ne drugače, lahko kandidatom posodi volitvene uši družina Strojan.« Predlog je bil seveda zavrnjen. Predlagatelj The Univerzum Power of Love je denimo predsednika Pahorja pozval, naj prestopi na svetlo stran: »Naredili ste veliko napako, da se povezujete z Bilderbergi.« Oseba je nato predlagala ukinitev prepovedi alternativnih virov energije, kot so začimbe, ter opozoril na nevarnost Haarpa in tako imenovanih chemtrailov. Razlog za zavrnitev? Pobuda ne vsebuje jasnega predloga sistemske rešitve. Veliko je tudi predlogov, ki sploh niso predlogi, ampak gre po vsej verjetnosti za norčevanje. Njegova »kreacijska noga, gospodarstvo stopa« je predlagalo meddelitev virov dobrin. »Zameditirajmo k transmisiji vsaki ljubi družini v oskrbo: delež ogromnih finančnih fondov z mnogimi dragocenimi minerali na hektarju zemeljske površine. Kličem sosluženje z zelo razvito Galaktično federacijo ter brati in sestrami Notranje Gaje,« se glasi vsebina zavrnjenega predloga. Naj razume, kdor more. Nekdo pa je bil očitno zelo besen na urad za komuniciranje, saj je predlagal zamenjavo vseh zaposlenih na portalu, »ker ti ljudje ne delajo nič in imajo preveč dela s čiščenjem raznih telesnih odprtin, da do preprostega 'klik' sploh ne pridejo«. Winston Churchill je nekoč v svojem nadutem slogu dejal: »Najboljši argument proti demokraciji je petminutni pogovor s povprečnim volivcem.«