Slovenija

Gregor bi potreboval nov, poglobljen in prilagojen avtomobil

Gabrijel Toplak
23. 10. 2018, 20.30
Deli članek:

MARIBOR Iz navadnega vozička ga vsak dan dvakrat presedajo v električnega.

Osebni arhiv
Gregor je večino časa na električnem vozičku, ki mu omogoča mobilnost, da se počuti vsaj malo samostojnega.

Zakoncema Urlep iz Maribora sta se pred devetnajstimi leti, sicer nekaj mesecev prezgodaj, rodila dvojčka, Maja in Gregor. Toda veselje ni trajalo dolgo. Gregor je namreč pri tem utrpel močne krvavitve v možganih in ima cerebralno paralizo pete stopnje.

ZANIMA GA AVTOMOBILIZEM

»Od rojstva je na vozičku in potrebuje štiriindvajseturno oskrbo, saj si sam ne more pomagati. 'Mobilno' ima le levo roko, desne in obe nog pa ne more uporabljati. Mama je pustila službo in od njegovega rojstva skrbi zanj. Brat je obiskoval vrtec in z dobrimi ocenami končal devetletko na Osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor. Srednje šole ni nadaljeval, saj je imel na voljo le tri možnosti, vendar zaradi omejitev teh poklicev ne bi mogel opravljati. Opismenjuje se lahko samo na računalniku, prek njega se pogovarja s prijatelji, prebira različne članke, najpogosteje o avtomobilizmu. Je zelo bister in pameten, zato še vedno obiskuje isto šolo, kjer se v prilagojenem programu učijo za življenje,« je razložila sestra Maja.

Osebni arhiv
Z nakupom drugega avtomobila bi mami in Gregorju olajšali vsakdanjik, ki je po sestrinih besedah zdaj prava zmešnjava.

VEČINO ČASA NA VOZIČKU

Težava, s katero se srečujejo, pa se pojavi, ko morajo Gregorja kam peljati. »Že pred leti smo kupili rabljeno vozilo in ga ustrezno prilagodili, a je Gregor, ki večino časa preživi na invalidskem vozičku, postal večji. Zdaj bi potrebovali nov avto, ki bi bil poglobljen in prilagojen za invalida, a si tega ne morejo privoščiti, saj oče prejema minimalno plačo, mama pa dodatek za nego in družinskega pomočnika. Brata lahko prevažamo v navadnem vozičku, ki je že premajhen. Ima sicer tudi električnega, ki mu pripada pri takšni stopnji cerebralne paralize, in v njem se počuti vsaj malo mobilnega in samostojnega, vendar ga ne spravimo v to vozilo. Ko ga mama odpelje v šolo, mora tam po navadi nekaj časa čakati na spremljevalce, da ga iz navadnega vozička presedejo v električnega, ki ga puščamo v šoli. Bojijo pa se, da bi ga kdo lahko poškodoval,« je pojasnila Maja. Družini lahko pomagamo z nakazili na Gregorjev TRR SI56 0412 2024 3609 366.