Župan naj bo!

Največ kandidatov v štajerski prestolnici

Simon Rosc
23. 10. 2018, 21.30
Deli članek:

18. novembra se bodo med seboj spopadli županski kandidati. Zanimanje je različno, ponekod bo na volilnih lističih gneča, drugod bo dogajanje bornejše.

Bobo
Za naklonjenost volivk in volivcev se bodo na lokalnih volitvah, 18. novembra, lahko potegovali le tisti, katerih kandidature bodo pravočasno in pravilno predložene občinskim volilnim komisijam.

Med 11 mestnimi občinami sta le dve takšni, kjer je z gotovostjo mogoče trditi, da bo prišlo do menjave v vodstvu, saj aktualna župana ne kandidirata več. To sta kranjski župan Boštjan Trilar in ptujski Miran Senčar. V Kranju kandidira osem, na Ptuju pa kar devet kandidatov, med njimi tudi nekdanji župan Štefan Čelan.

V LJUBLJANI V NAPAD DESETERICA

V vseh drugih mestnih občinah pa aktualni župani računajo na vnovičen mandat. Med temi je tudi župan prestolnice Zoran Janković, ki samozavestno napoveduje vnovično zmago v prvem krogu. Načrte mu bodo med drugimi poskušali prekrižati aktualni poslanec SDS Anže Logar, ki ga podpirajo še NSi, SLS in LNBP, nekdanji poslanec SMC Dragan Matić ter kandidat Levice – humanitarec in ustanovitelj društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič, ki je javnosti postal znan po prizadevanjih za brezplačna šolska kosila za socialno ogrožene otroke. Za županski stol pa se bo v Ljubljani skupaj potegovala deseterica kandidatov.

ŠTAJERCI V VRHU

Še več si jih želi županovanja v štajerski prestolnici. Ob pričakovanem ostrem dvoboju med aktualnim županom Andrejem Fištravcem in njegovim predhodnikom Francem Kanglerjem lahko lovoriko odnese tudi kdo tretji od še 16 kandidatov. Med bolj znanimi so podjetnik Saša Arsenovič, ki velja za močnega tekmeca, vodja Zedinjene Slovenije Andrej Šiško, ki naj bi se za župansko mesto znova potegoval kar iz pripora, ter nekdanji poslanec Desusa Uroš Prikl.

SPOPAD PRIJATELJEV SLS

V Celju se obeta tekma med dvema nekdanjima vodjema SLS – aktualnim županom Bojanom Šrotom (Celjska županova lista), ki se poteguje za že šesti mandat, ter predsednikom celjskega mestnega odbora SLS Markom Zidanškom. Sicer pa je kandidatov skupaj sedem.

POZNANI PROTIKANDIDATI

V Slovenj Gradcu bo imel aktualni župan Andrej Čas tri protikandidate, Matej Arčon pa v Novi Gorici pet. V Mestni občini Novo mesto se bo ponovila bitka med (zdajšnjim županom) Gregorjem Macedonijem in njegovim tekmecem izpred štirih let, Jožetom Kobetom, kandidatom Gospodarsko aktivne stranke. Sicer pa so v Novem mestu kandidature vložili štirje kandidati.

Precej protikandidatov se je nabralo tudi ob Borisu Popoviču, županu Kopra, med vidnejšimi pa je nekdanji Popovičev tesni sodelavec Gašpar Gašpar Mišič. Poleg njega med vidnimi imeni najdemo še Aleša Bržana, Olgo Franca, Marijana Križmana in Silvana Radina. V Kopru sicer kandidira skupaj 13 kandidatov. Sicer pa je med skupaj 87 kandidati v 11 mestnih občinah komaj 11 kandidatk.