Katastrofa

Kot grah velika toča je tolkla 20 minut, olajšanja še ni

T.L.
25. 8. 2018, 15.54
Posodobljeno: 25. 8. 2018, 20.24
Deli članek:

V smeri Slovenije nove nevihte. Po nevihtah, ki so v petek zajele Slovenije, s Škofij poročajo o toči, ki je povzročila veliko škodo.

Profimedia
Vremenoslovci za danes ne izključujejo toče (fotografija je simbolična).

Strele in nalivi vladajo po Sloveniji tudi danes, težave pa povzročajo strele in meteorne vode. Agencija za okolje je za današnji dan izdala oranžno opozorilo zaradi nalivov in krajevno močnejših neviht.

Facebook stran neurje.si je popoldne opozorila, da je nad severno Istro nastala nova nevihta, ki se je hitro okrepila in nadaljuje pot v smeri severovzhoda, torej v smeri dela jugozahodne Slovenije. 

"V prihodnjih urah se bodo na območju severnega Jadrana prožile nove nevihte. Le te bodo potovale v smeri Slovenije, a bodo proti notranjosti države slabele. Zvečer in ponoči pričakujemo pestro nevihtno dogajanje nad severnim Jadranom. Ob prihodu hladne fronte bodo tam nastajale močne nevihte z nalivi in številnimi udari strel. Tudi po Sloveniji tekom noči pričakujemo obilnejše padavine, vendar močnejših neviht z izjemo Primorske takrat ni več pričakovati. Najbolj pestro bo na območju hrvaške Istre in kasneje v Kvarnerju."

Poplave v Izoli in udari strel

Prihajajo nova poročila o udarih strele. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je ob 8.04 pri nogometnem igrišču v Komnu zaradi udara strele zagorel borovec ter trava ob njem. Gasilci PGD Komen so kraj dogodka zavarovali ter pogasili borovec in pet kvadratnih metrov travnate površine. Gasilci ZGRS Sežana so bili tudi aktivirani, vendar so jih preklicali pred prihodom na kraj dogodka.

Ob 9.26 so zaradi močnega deževja meteorne vode v Izoli poplavile Ulico ob stolpu ter Istrsko in Ribiško ulico. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, komunalno podjetje, dežurna elektro služba ter civilno zaščito občine Izola. Ob prihodu so ugotovili, da je ulice zalilo zaradi zelo močnega naliva in slabega odvodnjavanja meteornih voda. Prečrpavanje ni bilo potrebno, saj je naliv prenehal.

Ob 10.25 so gasilci PGD Korte intervenirali v Kortah, občina Izola, kjer so meteorne vode poplavile gasilski dom. Prečrpali so okoli 30 kubičnih metrov vode.

Ob 12.45 je v ulici Zvezda v Ljubljani v drevo udarila strela. Gasilci GB Ljubljana so poškodovano drevo požagali in odstranili.

Katastrofa v oljčnikih 

Nevihte, ki so v petek zajele Slovenije, so povzročile nekaj težav in s Škofij poročajo o toči. Kot grah velika toča je padala dobrih 20 minut, spremljal jo je tudi močnejši veter, poročanje Radia Slovenija povzema STA. Škoda na vrtovih, v vinogradih in oljčnikih je precejšnja.

Škoda v oljčnikih je bistveno večja, kot je kazalo sprva. Oljkar s Škofij Angel Hlaj je za Radio Slovenija povedal, da je v petek še kazalo, da je nekaj plodov le ostalo na drevesih, današnji ogled pa je pokazal, da so posledice še mnogo hujše. Na tla je pometalo 40 do 50 odstotkov plodov, med tistimi, ki so ostali na drevesih, pa skorajda ni ploda, ki ne bi bil poškodovan. "Vprašljivo je, ali bomo sploh kaj pobirali," je dodal po poročanju STA.

Na natančne ocene škode bo treba počakati tudi v primeru vinogradov in vrtnin. Urška Agapito s kmetije Agapito je za radio povedala, da je v vinogradih poškodovanega približno polovica pridelka. "Na tla je pometalo kar nekaj grozdja in jagod, liste je kar prerešetalo," je dodala. Enako velja za zelenjavo.