Močni nalivi

Strele zanetile kar nekaj požarov, izdali novo opozorilo

T.L.
25. 8. 2018, 09.47
Posodobljeno: 25. 8. 2018, 10.34
Deli članek:

Čez dan in ponoči bodo predvsem v južni polovici Slovenije nevihte z močnimi nalivi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Petkovo popoldansko vremensko dogajanje v Sloveniji se je uresničilo, saj smo bili priča obilnim nalivom in nevihtam s točo. Agencija za okolje (Arso) je tudi za današnji dan izdala opozorilo: čez dan in ponoči bodo predvsem v južni polovici Slovenije nevihte z močnimi nalivi. Drugod po državi se bodo popoldne in zvečer padavine krepile, najmočnejše bodo predvidoma v nočnem času.

Vreme je včeraj povzročalo kar nekaj težav, še posebej pogosi pa so bili udari strel, ki so zanetili kar nekaj požarov v naravi. 

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je ob 17.22 v okolici naselja Avber v občini Sežana strela udarila v gozd. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak so pogasili požar na okoli četrt hektarja mešanega gozda zaradi udara stele. 

Ob 16.12 so v Črnem Kalu gasilci JZ GB Koper in PGD Osp pogasili požar na prostem, ki je zagorel zaradi udara strele. Zgorelo je približno 300 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

Ob 15.26 je v okolici letališča v Divači strela udarila v drevo, ki je zagorelo. Gasilci PGD Divača in ZGRS Sežana so pogasili požar drevesa in suhe trave ob železniški progi na površini približno 300 kvadratnih metrov.

Ob 15.09 se je v Spodnji Orlici (občina Ribnica na Pohorju) čez cesto in v potok podrlo drevo, kriv pa je bil močan veter. Gasilci PGD Ribnica-Josipdol so drevo odstranili ter očistili potok. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 17.30 so gasilci PGD Makole posredovali v naselju Pečke v občini Makole, kjer je močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Gasilci so s folijo prekrili približno 130 kvadratnih metrov strehe.

Ob 18.52 je v naselju Zgornji Lehen v občini Ribnica na Pohorju zaradi udara strele zagorelo drevo in ogrožalo stanovanjsko hišo ter gospodarsko poslopje. Posredovali so gasilci PGD Ribnica - Josipdol, ki so drevo s pomočjo dveh traktorjev podrli, razžagali in pogasili.