Vremenski preobrat

Kriv je genovski ciklon: še dva dni vročine, nato pa padavine, mraz in sneg

B.K., T.L.
23. 8. 2018, 07.16
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 07.47
Deli članek:

Danes bo povečini sončno, popoldne in zvečer bodo nastale posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 34 °C, piše na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Profimedia
Iztek poletja je boljši kot njegov začetek.

Jutri bo zjutraj in dopoldne pretežno jasno. Popoldne in zvečer bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na soboto. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 21, najvišje dnevne od 27 do 33 °C.

V noči na soboto pa se obeta sprememba. Precej hladnejša zračna masa se namreč s severa Evrope pomika proti jugu, hladnejši zrak pa bo dosegel Alpe nekje do noči na soboto, so zapisali na Arsu. Običajno Alpe za nekaj časa zadržijo prodiranje hladnega zraka, tudi tokrat bo tako. Na južni strani Alp bo nastalo območje nizkega zračnega tlaka s centrom v okolici mesta Genova v Italiji. Tako imenovani genovski ciklon, prinaša tipičen vzorec vremenskega dogajanja na južni strani Alp, torej tudi nad naše kraje.

Najmočnejše nevihte v južnem delu države

Kaj lahko torej pričakujemo? Genovski ciklon povzroči nastanek obilnejših padavin in upočasni premik vremenske fronte proti jugu. Običajno največ padavin nastane na gorskih pregradah zahodne Slovenije. Ker pa smo še v poletnih mesecih in je morje zelo toplo, so to pravi pogoji tudi za nastanek močnejših neviht in nalivov. Tako pričakujemo, da bodo v soboto padavine postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte, predvidoma najmočneje v južnem delu države.

Padavine se bodo nadaljevale tudi še v nedeljo, ko nas bo dokončno preplavil hladnejši zrak. Temperatura zraka bo krepko pod 20 °C, vetrovno bo, zapihal bo severni veter, na Primorskem vsaj zmerna, lahko tudi močna burja, vršace pa bo pobelil sneg. Rečna korita so dokaj prazna, zato lahko prenesejo tudi obilnejše padavine, vendarle tako hitre in izrazite vremenske spremembe lahko povzročijo tudi nevšečnosti. V kolikor bo potrebno, bomo izdali ustrezna vremenska in hidrološka opozorila.

Izrazita ohladitev ne bo trajala zelo dolgo, že v ponedeljek pričakujemo sončen dan, vendar v avgustu temperatura ne bo več nad 30 °C.