Nevarno

Strupenjače v naši gorah: Planinca na Bohinjskem ugriznil navadni gad

P.K.
4. 8. 2018, 07.50
Posodobljeno: 4. 8. 2018, 11.31
Deli članek:

Letos se ugrizi strupenih kač kar vrstijo, zato pristojni opozarjajo, naj budno pazimo na vsak svoj korak, in dodajajo nasvete, kako ukrepati v primeru ugriza.

STA
Helikopter je moškega iz planine prepeljal v klinični center.

Statistika

Po podatkih centra za zastrupitve se je 80 odstotkov ugrizov na naših tleh zgodilo v osrednji in zahodni Sloveniji. Zadnji smrtni primer zaradi kačjega ugriza smo v Sloveniji zabeležili leta 1999.

V sredo je na planini Dedno polje, ki leži na okrog 1500 metrih nadmorske višine v osrčju Fužinskih planin, prišlo do nezgode. Planinca je tam ugriznila strupena kača. Steči je morala hitra intervencija.

»Ob 9.53 je planinca na Dednemu polju v občini Bohinj ugriznila kača. Posredovali so reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem, ki je obolelega prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana,« je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje. Kot smo izvedeli neuradno, je gospoda ugriznil navadni gad, ki je poleg modrasa in laškega gada ena od treh strupenih kač, ki živijo na Slovenskem.

Blizu domov

Letošnje leto so strupenjače ugriznile že osemkrat. Naj spomnimo samo na enega od zadnjih primerov, ko je modras pet let starega otroka ugriznil v domačem peskovniku. Deklici so vbrizgali protistrup, tako da se je zgodba končala srečno, saj ni utrpela resnejših posledic. Takrat je ajdovski biolog Peter Valič za lokalni ajdovski portal opozoril na pomembno spremembo: »V zadnjih dveh letih je zame novo, da je modras začel naseljevati urbane predele. To je vsekakor skrb vzbujajoče dejstvo,« je izpostavil.

M. Močivnik
Tako je izgledala noga ene od žrtve ugriza strupenega modrasa.

Kako je z ugrizi drugod po svetu
Vsako leto na svetu zaradi ugriza strupenih kač umre več kot 100.000 ljudi, vendar se lahko nevarnost ugriza zmanjša z razmeroma preprostimi ukrepi.

V letošnjem letu so do vključno junija v UKC Ljubljana in UKC Maribor torej obravnavali osem primerov kačjih ugrizov, v prestolnici šest in dva na Štajerskem. Od šestih primerov v Ljubljani so le v treh primerih bolniku vbrizgali protistrup, v ostalih pa so zastrupljenci s kačjim strupom okrevali zgolj s protibolečinskimi zdravili in infuzijami. Vsi bolniki niso utrpeli nobenih hujših posledic.

O smrtnosti

»Zadnjih 20 let sicer v Sloveniji zaradi ugriza kače ni umrl nihče, ker so bili vsi pravočasno in ustrezno zdravljeni. Nekaj bolnikov je v preteklosti sicer potrebovalo zdravljenje v intenzivni enoti, vključno z umetnim dihanjem,« so sporočili iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra in dodali, da imajo v Sloveniji protistrup poleg njih še v mariborskem UKC.

Wikipedia
Možakarja naj bi v torek ugriznil navadni gad.

V UKC Ljubljana so še dodali nekaj priporočil, kako ravnati, če pride do kačjega ugriza: »Najprej poskrbimo za svojo varnost pri reševanju in odženimo kačo ter za pomoč zaprosimo na 112. Zastrupljenec mora mirovati, očistimo mu rano, sterilno jo obvežimo in hladimo s hladnimi obkladki. Odstranimo mu tudi uro, zapestnice, prstane in drug nakit. Imobilizirajmo mu ud, lahko z vejo ali pohodno palico, pri čemer mora prizadeta okončina ležati nižje od srca.« Stroka je dodala, da naj čim prej poskrbimo za prevoz zastrupljenca v bolnišnico, če smo na nedostopnem mestu, nam lahko pomagajo gorski reševalci ali helikopter.