Gasilci na terenu dolgo v noč

Po državi pustošil vetrolom, najhuje v Novem mestu

S.R.
2. 8. 2018, 07.15
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 09.28
Deli članek:

Po vročem in soparnem dnevu so Slovenijo včeraj zvečer obiskale nevihte z močnim vetrom. Korenine so pokazala številna drevesa.

R.J.
Sinočnje neurje je bloku na Jakčevi ulici v Novem mestu dobesedno olupilo novo fasado.

Vetrolom je ponoči najmočneje udaril v Novem mestu. Gasilci so zaradi posledic močnega vetra na terenu obtičali dolgo v noč, poroča uprava za zaščito in reševanje. Najhujše se je začelo malo po 23. uri, ko je veter odkril približno 80 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjskega objekta. Pod vetrovnimi sunki so nato klonila številna drevesa, v ulici Pod Trško goro pa je na cestišče zdrsnila zemljina.

Le nekaj minut pozneje je voda zalila prostore stanovanjskega objekta, vdal pa se je še električni vodnik ob cesti, ki ga je odstranil delavec podjetja Elektra. Nadaljevanje je bilo zopet v znamenju podrtih dreves. Ura je odbila polnoč, nato pa je eno podrtih dreves padlo na osebno vozilo, v fasado večstanovanjskega objekta je udarila strela, na še eno vozilo pa se je podrl kozolec. Poškodovanih na srečo ni bilo, višina škode pa zaenkrat ni znana. Malo pred 1. uro je veter v bližini naselja Smolenja podrl dodatnih 15 dreves, gasilci pa so moral z "žago v rokah" pohiteti tudi na druge lokacije v občini Novo mesto.

Drama tudi drugod po državi

Malo pred 20 uro Ob 19.51 je neurje z močnim vetrom zajelo tudi območje Dobrunj, Sostra, Podmolnika in Sadinje vasi v občini Ljubljana. Gasilci so na več lokacijah odstranili dve drevesi z dveh hiš, dve drevesi z elektro in telekomunikacijskih vodov, tri drevesa s cest ter prekrili strehe štirih hiš in enega kozolca. Na terenu so bili tudi delavci Elektro Ljubljana. Zaradi podrtih električnih drogov je bilo brez elektrike približno tri ure okoli 620 gospodinjstev.

Malo pred 23. uro je v Medvedcah v občini Majšperk v streho enostanovanjske hiše udarila strela ter polomila strešnike. Z vetrovnimi razmerami pa so se srečali v Mariboru in Slovenski Bistrici, kjer je veter malo pred 22. uro odkril ostrešje večjega števila hiš, medtem ko je v Slovenj Gradcu drevo padlo na parkirišče in poškodovalo dve osebni vozili. 

Malo po polnoči je zagorelo gospodarsko poslopje v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica. Požar je domnevno zanetila strela, poslopje pa je pogorelo do tal.