Hude poškodbe

Rok naj bi bil pod stresom, ko je nasilno obračunal z nekdanjim dekletom

Gabrijel Toplak
1. 8. 2018, 20.30
Deli članek:

Odvetnik ni prepričal tožilke, da bi spremenila predlagano kazen.

Gabrijel Toplak
Na zatožno bo spet sedel 30. avgusta.

Na zatožno klop pred okrožno sodnico Tanjo Rot je včeraj sedel Rok Koren, ki je trenutno v priporu. Okrožno državno tožilstvo v Mariboru 21-letnemu Račanu očita dve hudi telesni poškodbi in nasilništvo zoper svoje nekdanje dekle. Enotna zaporna kazen, ki jo zahtevajo, znaša leto dni in sedem mesecev zapora. »Vztrajamo pri zaporni kazni, ker obtoženi ni neprišteven oziroma bistveno zmanjšano prišteven. Pa tudi zato, ker gre za dve zares hudi telesni poškodbi in nasilništvo, ki je trajalo dalj časa, ustrezno zdravljenje ne pride v poštev,« je poudarila tožilka Klavdija Bezjak.

Sposoben za razprave

V času, ko je pričal sodni izvedenec s področja psihiatrije Andrej Pišec, ki je presojal, ali je obtoženi sposoben sodelovati na razpravi, je bila javnost izključena iz sodne dvorane, saj je po mnenju zagovornika obtoženega šlo za razkritje osebnih podatkov. Izvedenec je svoje pričanje zaključil po slabi uri, iz besed sodnice pa je bilo mogoče zaključiti, da obtoženčeva sposobnost ni okrnjena. A zagovornik obtoženega je še vztrajal, da po njegovem obtožnica ni »briljantna«, zato bi bila za njegovo stranko primernejša kazen zdravljenje na psihiatričnem oddelku. Tožilka je po njegovem predlogu prosila za nekajminutno odložitev, kasneje pa odvrnila, da tožilstvo ne odstopa od obtožnice.

Zaslišali bodo oškodovanko

Ko je sodnici Rotovi uspelo izpeljati predobravnavni narok, se je obtoženi izjasnil za nedolžnega. »Razumem očitke obtožnice, vendar ne priznam krivde. Žal mi je, da se je to dogajalo. Tudi zame je bilo stresno, saj se je njena mama ves čas trudila, da bi šla narazen,« je dejal Koren. Odvetnik je kot dokazne predloge med drugim predlagal zaslišanje oškodovanke in postavitev novega izvedenca. »Medinski izvedenec Kazimir Miksić je bil na okrajnem sodišču precej pristranski in je o poškodbah tudi ugibal,« je dejal in sodišču predočil tudi spisek telefonskih klicev, saj naj bi oškodovanka klicala Korena, tudi ko je že bil v priporu.