Kdo nagaja?

Goričani razjarjeni, ker "umira" drevje

P.K.
2. 8. 2018, 07.00
Deli članek:

Novogoriška mestna občina je na terenu razočarano ugotovila, da nekdo spet poskuša namerno uničevati stara drevesa. Je morda na pohodu serijski uničevalec prijetne okolice?

Facebook
Nekdo je očitno dobro vedel, kako se »umori« drevo.

Domačini so jezni, ker je v mestu vrtnic v zadnjem obdobju padlo že več dreves. Najbolj jih boli posek ceder na Prvomajski ulici. Dodatno pa je razgrete strasti na ta račun podžgal tudi nedavni poskus uničenja stare platane.

»Med terenskim ogledom smo ugotovili, da se zaradi uporabe herbicida suši stara platana na zemljišču mestne občine, ki se nahaja ob garažah na Rutarjevi ulici 3. Na deblu smo odkrili sedem zvrtanih lukenj, v katere je bil najverjetneje nalit strup – herbicid,« so nam pojasnili na mestni občini. Bega jih, zakaj bi nekoga motilo to drevo, ki nudi senco, prispeva k čistejšemu zraku in lepi okolici.

Imajo predlog

Facebook
Ali bo treba nesrečno platano posekati, bo kmalu jasno.

Podobno razočarani so tudi meščani. »Saj to ni res. Platano gledam iz svojega balkona in vidim, da nekaj ne štima. To je neverjetno,« je odziv Novogoričanke Tine, ki ne more doumeti, da se nekdo spravlja nad njihovo lepo okolico. Prikimavajo ji tudi drugi domačini, ki celo predlagajo, da bi mestna občina sprejela odlok za zaščito odraslih dreves v mestu – na javnih in zasebnih površinah.

Tamara Ušaj Bizjak, višja svetovalka za okolje in prostor na mestni občini, pojasnjuje, da so v zvezi z zadnjo zastrupitvijo obvestili vse pristojne – medobčinski inšpektorat in policijo; preiskava poteka. Kdo je odgovoren za uničenje platane, torej še ni jasno.

Dejstvo pa je, da bodo mogočnega listavca prej ali slej, tako še razloži naša sogovornica, morali požagati, saj se ta zaradi strupa suši, kar pomeni, da se lahko lomi ali celo pade in ogroža človeka in njegovo premoženje. »Sicer pa ta primer žal ni osamljen, saj smo že pred nekaj leti prav tako imeli opravka z zastrupljanjem dreves. Tudi ta smo morali požagati, saj so bila posušena in zato nevarna,« pojasni Ušaj Bizjakova.

Očitajo jim

Javnost ob tem novem primeru poskusa uničenja drevesa ne more pozabiti, kako so v Novi Gorici nedavno »padle« tudi cedre ob Prvomajski ulici. »Takrat ni bilo ne sluha ne duha o ogorčenju mestne občine, zdaj ko drevo domnevno »umori« občan, pa se zgodi javno obsojanje,« je komentar enega izmed Novogoričanov, ki ga z javnostjo deli na spletu.

Na očitke se je odzvala mestna občina in povedala, da o načrtovanem poseku ceder ni bila obveščena. »Prav pa bi bilo, da bi nas s tem seznanili, kljub temu, da posek dreves ni bil v nasprotju z načinom urejanje tega območja, kot izhaja iz Občinskega podrobnega prostorskega načrta iz leta 2006. Župan Matej Arčon je o nestrinjanju mestne občine z načinom izvedbe posega obvestil izvajalca poseka, ta pa je županu zagotovil, da bo financiral nabavo in zasaditev novih dreves,« pojasnjujejo na občini.

Dodajajo, da jim je žal, da poskušajo nekateri vse razprave o drevesih v mestu omejiti zgolj na cedre, pri tem pa da pozabljajo, da je občina v zadnjem letu v mestu posadila več kot 70 novih dreves, prav tako pa se redno, to izpostavijo, posvečajo tudi vzdrževanju obstoječih. »Strinjamo pa se, da je vsako drevo pomembno,« so zaključne besede mestne občine.