Sporne prakse

Je sumljivo, da sta okulist in optik na isti lokaciji?

Mihael Korsika
26. 7. 2018, 07.00
Deli članek:

Po trditvah ZZZS nihče ni oškodovan.

STA
Vsak sedmi Slovenec potrebuje očala.

Protikorupcijska komisija (KPK) opozarja na povezavo med okulisti in optiki, ki delujejo na isti lokaciji. Optiki oglašujejo brezplačen pregledom dioptrije pri okulistu, če očala kupite pri njih.

Po oceni komisije gre za korupcijsko tveganje, saj gre za povezavo med javnim in zasebnim. Naročilnico za nakup korekcijskih stekel namreč spiše zdravnik, stroški gredo v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), medtem ko storitev izdelave opravi zasebno podjetje oziroma samostojni podjetnik. ZZZS sicer »subvencionira« nakup leč v višini najmanj 42 evrov, ker je odvisno od zdravstvenega stanja oči. KPK je zato ministrstvu za zdravje in ZZZS naložila, naj v roku 30 dni podata obrazložitev, kako bosta pristopila k odpravi korupcijskih tveganj.

STA
Nakup očal v drogeriji ni priporočljiv.

Ni bilo dokazov in prič

Na zavodu opozarjajo, da je bila KPK s takšnimi primeri seznanjena že leta 2008. Zavod je že takrat svojo analizo posredoval tudi policiji, vendar zaradi pomanjkanja dokazov in prič obravnave na tožilstvu ni bilo.

Zavod je že leta 2008 in ponovno tudi junija letos obvestil vse izvajalce okulističnih zdravstvenih storitev, da morajo naročilnico izročiti bolniku, ki si lahko sam izbere dobavitelja, pri katerem bo prejel očala oziroma leče, a očitno to ne pomaga prav dosti.

122.328 naročilnic so lani izdali zdravniki za nakup pripomočkov za izboljšanje vida.

Obenem zavod ocenjuje, da pri poslih, ki jih je KPK označila za korupcijsko tveganje, ni nihče oškodovan. »Na podlagi dosedanjih informacij in podatkov, s katerimi razpolaga ZZZS, v teh primerih praviloma finančno nista oškodovana ne pacient ne ZZZS (pravica do očal osebi pripada glede na medicinski kriterij – stanje vida),« pojasnjujejo na zavodu.

V praksi se sicer pogosto dogaja, da gre bolnik po okulističnem pregledu do »povezanega« optika, kjer ta oceni, da so stekla popolnoma uničena, velikokrat ne glede na stanje leč, saj ima poslovni interes prodati čim več svojih izdelkov. Morda v tem primeru res ni nihče oškodovan, a optik morda s tem proda nov komplet korekcijskih stekel, čeprav zamenjava ni nujno potrebna. Ker se z vidom ne gre igrati, se večina strank odloči vsaj za zamenjavo stekel.

Po očala v drogerijo

Svojevrstno težavo predstavlja tudi starostna slabovidnost, saj je bolnik do očal za bližino upravičen šele, ko doseže starost 63 let. Ker strošek za nakup novih očal s korekcijskimi stekli brez večjih težav preseže ceno 300 evrov, se številni poslužujejo ponudbe korekcijskih očal kar v drogerijah. »Čeprav so takšna očala lahko zelo poceni, niso priporočljiva in lahko, če jih redno uporabljate, tudi poslabšajo težave z vidom ali povzročijo nove,« na spletni strani pojasnjuje zveza potrošnikov.