Mirovni pogovori

Trump pokleknil pod novinarsko ihto, Juncker modro molčal

S.R./STA
25. 7. 2018, 20.37
Posodobljeno: 25. 7. 2018, 20.44
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je z besedami, da si želi obojestransko koristne trgovine med ZDA in EU, v Beli hiši sprejel predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, s katerim sta po kratki pozdravni izjavi za medije začela pogovore o čezatlantskih trgovinskih odnosih.

Profimedia
Namen Junckerjevega obiska je preprečiti trgovinsko vojno.

Juncker je uvodoma na kratko dejal, da so EU in ZDA partnerji in zavezniki, ne pa sovražniki, in da morajo sodelovati. Spomnil je, da gospodarstvi skupaj zaležeta za polovico svetovne trgovine in morata govoriti drug z drugim, ne pa en čez drugega. Zato je tudi prišel v Washington, je dodal. 

Trump je medtem izrazil mnenje, da je Juncker pameten in trden človek, ki dobro zastopa evropske interese. Izrazil je tudi upanje, da se bosta sporazumela o poštenem trgovinskem dogovoru, ki bo dober za vse. Dodal je, da mu gre glede novih trgovinskih sporazumov zelo dobro in da na tej fronti napreduje, vendar EU pri tem ni posebej izpostavljal. Doslej je unijo označeval za sovražnico, ki trgovinsko izkorišča ZDA, in napovedal uvedbo novih 20-odstotnih carin na uvoz evropskih avtomobilov, potem ko je že dvignil carine na uvoz jekla in aluminija iz EU. 

Kljub Trumpovemu upanju na dogovor pa Juncker nima mandata članic EU za sklenitev trgovinskega sporazuma z ZDA. Trumpa je prišel predvsem prepričat, naj ne dvigne carin na uvoz avtomobilov, ker bodo potem hočeš nočeš spet sledile posledice oz. protiukrepi evropske strani, kot je bilo to v primeru carin na jeklo in aluminij.

Profimedia
Trump je Junckerja prijateljsko potrepljal po stegnu.

Na koncu izjave se je potem na Trumpa vsul plaz vprašanj prisotnih novinarjev o vsem drugem razen o odnosih z EU. Juncker je bil tiho, Trump pa je gledal naokrog in poslušal vprašanja glede Rusije in o objavljenem posnetku pogovora z nekdanjim odvetnikom Michaelom Cohenom okoli plačila za utišanje zgodbe o spolnem razmerju s Playboyjevo zajčico. 

Nobeno vprašanje mu ni bilo po godu, zato je večkrat ponovil "hvala", dokler novinarjev niso pregnali iz Ovalne pisarne.