Zagate in plače

Kaj je s plačo trojice, ki sedi na dveh stolčkih?

Tjaša Lampret
26. 7. 2018, 06.50
Posodobljeno: 26. 7. 2018, 07.23
Deli članek:

Varna je domneva, da glede na preračunavanja in dogovore predstavnikov strank, ki so se prebile v državni zbor, vlade s polnimi pooblastili še lep čas ne bo.

Bobo
Cerar je najprej želel stopiti v Brglezove čevlje predsednika DZ.

To pa državo v nekaterih točkah postavlja v nekoliko nelagoden položaj: precej je bilo govora o urejanju tekočih zadev in tem, kaj pravzaprav spada pod tekoče posle, saj to v zakonu ni točno določeno. V temeljni usmeritvi pa vlada z odločitvami, ki jih sprejme v času opravljanja tekočih poslov, ne sme posegati v pooblastila, ki pritičejo njihovim naslednikom. 

3 predstavnikom "stare" vlade se je za zdaj uspelo prebiti v novoizvoljeni parlament.

Kdo je odgovoren za kaj 

Tako se zdaj krešejo različna mnenja o vložitvi tožbe proti Hrvaški: bi morali Cerarjevi prepustiti ukrepe novi vladi ali nadaljevati začeto. Kot vemo, je vlada vložitev tožbe izglasovala na zaprti seji in kljub nasprotovanju nekaterih strank je pred sodiščem EU vložila tožbo zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe.

NEUSTAVNO?

V trenutni pat poziciji pri oblikovanju koalicije v praksi pomeni, da Cerar, Židan in Počivalšek v imenu vlade predlagajo zakone, o katerih v parlamentu še glasujejo, saj so bili izvoljeni v nov sklic.

Iskanje odgovora na vprašanje, kdo je v času opravljanja tekočih poslov odgovoren za to, da bi kronično podhranjenemu zdravstvenemu sistemu in v čakalne vrste ujetim bolnikom izboljšali razmere ter omogočili ZZZS porabo presežka prihodkov, se v slogu namiznoteniške igre odvija med ministrstvom za zdravje in finančnim ministrstvom. Vsako od ministrstev ima namreč svojo razlago, zakaj sredstva ZZZS še niso sproščena in kje se je zares zataknilo. Ljudje pa čakajo. Seznam bi lahko še dopolnjevali.

Zapletlo se je že na začetku

Pa ne gre le za sprejemanje konkretnih odločitev, trenutna politična situacija prinaša še druge zadrege. Že v začetni fazi pogajanj, ko je za položaj mesta predsednika DZ lobiral aktualni predsednik vlade Miro Cerar, je strokovnjak za upravno pravo Rajko Pirnat opozarjal, da hkratno opravljanje obeh funkcij ne bi bilo skladno z vidika načela delitve oblasti.

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da morajo v skladu s 115. členom Ustave RS predsednik vlade in ministri tekoče posle opravljati do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov. Predsednik vlade in ministri prejemajo plačo iz enega naslova.

Po trenutni razporeditvi moči pa je Cerar (SMC) pristal v poslanski klopi, hkrati pa še opravlja funkcije predsednika vlade. Družbo mu delata dva ministra, gospodarski Zdravko Počivalšek (SMC) in kmetijski minister Dejan Židan (SD). Po Pirnatovi oceni bi morala predsedniku vlade in tudi vsem ministrom, ki so bili izvoljeni za poslance, z dnem potrditve mandata v DZ prenehati tudi pravica do opravljanja tekočih poslov v vladi, njihovo delo pa bi morali prevzeti neizvoljeni podpredsednik vlade in ministri. Pa temu ni tako in morda se bo po koncu letošnjega političnega trgovanja odprla strokovna razprava o tem vprašanju.

V državnem zboru sicer ne delijo Pirnatovega mišljenja in v službi za odnose z javnostjo so nam dejali, da je do tovrstnih situacij že prihajalo v preteklosti (primer Alenke Bratušek).

Dva stolčka, ena plača

Kako pa je s plačo trojice, ki »sedi na dveh stolčkih«? Davkoplačevalcev naj ne skrbi, saj ta ne bo dvojna. Junija so Cerar, Židan in Počivalšek prejeli plačo iz

Do nadomestil z novo vlado
Ostali člani Cerarjeve ministrske ekipe, ki še opravlja tekoče posle, prejemajo ministrske plače. Za nadomestilo pa bodo lahko zaprosili šele, ko bomo dobili novo vlado.

naslova dela predsednika vlade oziroma ministra, kakršnihkoli dodatnih evrov za opravljanje poslanske funkcije niso prejeli. Res pa je, da bo trojka v primerjavi s »povprečnim« poslancem še naprej prejemala precej višje plače. Za primerjavo: Janez Janša (SDS) je kot poslanec za junij prejel plačo v višini 4047,9 evra bruto plače, Miha Kordiš (Levica) pa 3697,5 evra bruto plače. 

Seznam bruto in neto plač članov vlade in državnih sekretarjev za junij 2018 (PDF datoteka) 

Cerar kot predsednik vlade je za mesec junij prejel 5956,05 evra bruto plače, Zdravko Počivalšek 5374,44 in Židan 5199,54 evra. Možnost za prihod kot nadomestni poslanki v državni zbor imata še ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD) in obrambna ministrica Andreja Katič

Bobo
Ne Šarcu ne Janši še ni uspelo oblikovati koalicije.