Napovedna deložacjja

Alternativcev v sokolcu ne bodo vrgli na cesto

Ž.K. / Novice Svet24
30. 6. 2018, 15.30
Deli članek:

Iz Narodnega doma v Novem mestu bi morali včeraj deložirati vse uporabnike, a se je izvršitelj soočil z nenavadno pravno zagato.

M.M. / Dolenjski list
Umetnik Sebastjan Šeremet se ne pusti odgnati.

Peščici novomeških alternativnih ustvarjalcev, ki zadnjih 13 let delujejo v tamkajšnjem Narodnem domu, občina pa bi jih rada od tam izselila in omenjeno stavbo v njeni lasti nekoliko prenovila, so za četrtek napovedali deložacijo. A prišlo je do zasuka. Sebastjan Šeremet, eden od ustvarjalcev, ki nasprotuje deložaciji, je pojasnil: »Danes naj bi bili deložirani. Pismo je bilo zataknjeno za vrata, osebne vročitve ni bilo. Občini, izvršitelju in sodišču smo odgovorili, da mečejo ven Društvo za kulturno osveščanje, ki ne obstaja več. Niso pa o tem obvestili vseh ostalih uporabnikov in dvomim, da sploh vedo, kdo so še ostali uporabniki v hiši.«

Občina s sodbo do izpraznitve

Skupaj s še okoli desetimi podporniki se je zabarikadiral v Narodnem domu, kjer je tako on kot več drugih umetnikov, ljubiteljskih slikarjev, pesnikov in glasbenikov, ustvarjalo vrsto let in po lastnih zmožnostih tudi vzdrževalo objekt. A kot je znano, se je občina odločila, da bo delno sanirala streho propadajočega objekta, za kar bi ta – po njihovem vztrajanju – moral biti povsem izpraznjen, občinskim pozivom po izselitvi pa so se uporabniki uprli. Zato je občina konec leta 2016 vložila tožbo za izpraznitev, sodišče je odločilo v prid MO Novo mesto kot lastnice objekta, sodba o izpraznitvi pa je postala pravnomočna konec lanskega leta.

»Ne gremo ven!«

Od tedaj se nič kaj veliko ni spremenilo, Šeremet je skupaj z nekaj člani Avtonomne kulturne cone Sokolc ostal v objektu, čeprav so jim v zimskem času izklopili tako vodo kot električno energijo, za katero je vrsto let račune plačevala prav občina po sklepu prejšnjega župana Alojzija Muhiča, ki ga je sedanji župan Gregor Macedoni preklical. »Iščemo rešitve, kam naprej. Ampak ne moremo v tako hitrem času in brez pomoči,« je včeraj še povedal Šeremet in dodal: »Ampak ne gremo ven, ne na tak način in s takšnim odnosom! Vsaj mi ne!« Ena zadnjih javnih prireditev v Sokolskem domu je bilo odprtje razstave »Umetnost, ki je ni« ob letošnjem kulturnem prazniku 8. februarja.

Izvršba ustavljena

Vprašanja o tem, zakaj deložacije sodnega izvršitelja Nikole Trifunovića ob 11. uri, kot je bila napovedana, ni bilo, smo naslovili tudi na MO Novo mesto. Z MO prejeli naslednji odgovor: »Na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršbi Okrajnega sodišča v Novem mestu nas je izvršitelj obvestil, da je za dne 28. 6. 2018 ob 11. uri predvidena deložacija Društva za kulturno osveščanje, ki je delovalo v Narodnem domu. Dan pred predvideno deložacijo smo prejeli obvestilo izvršitelja, na dan deložacije pa tudi sklep Okrajnega sodišča v Novem mestu, da se izvršilni postopek zoper Društvo za kulturno osveščanje ustavi, ker je imenovano društvo bilo izbrisano iz sodnega registra.«