Zastoji

Vožnja do dopustnih destinacij bo danes dolga

STA/B.K.
30. 6. 2018, 13.17
Posodobljeno: 30. 6. 2018, 13.17
Deli članek:

Napovedi o močno povečanem prometu z zastoji se uresničujejo.

STA
Fotografija je simbolična.

Ceste po državi v smeri počitniških destinacij so že drugi dan močno obremenjene. V delu Nemčije, Avstrije in Švice, na Poljskem, Slovaškem in Češkem so se namreč začele počitnice. Že od zgodnjih jutranjih ur so zastoji na značilnih cestnih odsekih, zgodilo se je že tudi nekaj prometnih nesreč, ki so kolone stoječe pločevine še podaljšale.

Zastoji so na zahodni ljubljanski obvoznici od priključka Brdo do Brezovice proti Primorski. Gost promet se nadaljuje na primorski avtocesti med Brezovico in cestninsko postajo Log proti Kopru, zgoščen promet je tudi na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Log v smeri Ljubljane.

Zastoji so tudi drugod po državi, na cestah Šmarje-Dragonja in Seča-Sečovlje, na gorenjski avtocesti od Vodic do cestninske postaje Torovo proti Kranju, na koncu podravske avtoceste pri Podlehniku, kjer je en kilometer zastoja, gost promet pa se nadaljuje tudi naprej po cesti proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Prav tako je zastoj pred predorom Karavanke tako proti Avstriji kot tudi proti Sloveniji.

Vozniki za prestop meje čakajo na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane in Gruškovje.

Gneča je tudi na cestah v sosednjih državah. Družba Autovie Venete, upravnik avtocest v Furlaniji-Julijski krajni, poroča o zastojih na avtocesti Torino-Trst v smeri italijansko-slovenske meje v bližini kraja Portogruaro. Kot poroča Primorski dnevnik, pri Autovie Venete najbolj obremenjen promet na njihovih cestah pričakujejo v prihodnjem koncu tedna, 7. in 8. julija. A so že za ta konec tedna sprejeli vrsto ukrepov. Med drugim bo na cestninskih postajah San Stino, San Donà di Piave in Latisana prisotno osebje družbe, ki bo v primeru zastojev preusmerjalo promet. Na cestninskih postajah pri Moščenicah in pri Latisani bodo odprli vse razpoložljive vstopne in izstopne steze. Pri San Giorgiu pa bodo na razpolago vozila za morebitno odstranitev posledic prometnih nesreč.

O gneči na cestah poročajo tudi iz Hrvaške, kjer je že od jutra gost promet v smeri morja. Večkilometrske kolone so na cestninski postaji Lučko v smeri Zagreba in po celotni zagrebški obvoznici. Več kilometrov dolge kolone vozil se vijejo proti istrskemu ipsilonu, vozniki čakajo tudi pred mostom z otoka Krk na kopno. Pogosto nastajajo zastoji v bližini počitniških krajev.

Na Hrvaškem je danes do 14. ure prepovedan promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol. Enaka prepoved bo veljala tudi v nedeljo med 12. in 23. uro, navaja hrvaški avtoklub HAK.