Hude nesreče

Največ smrtnih žrtev zaradi hitrosti je poleti

Sašo Avramovič / Novice Svet24
30. 6. 2018, 14.00
Deli članek:

Lani se je samo v poletnih mesecih zgodilo 4849 prometnih nesreč, v katerih je bilo 31 smrtnih žrtev. V zadnjih petih letih med nesrečami, ki se zgodijo v poletnem času, izstopa ravno število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Poleti so najbolj ogroženi motoristi, saj je največ smrtnih žrtev ravno med njimi.

Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so še vedno skrb vzbujajoči. V celotnem letu 2017 je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo kar 46 ljudi, to je skoraj vsaka druga smrtna žrtev na naših cestah.

Obremenjene ceste 

Največ smrtnih žrtev zaradi prehitre vožnje je sicer v poletnih mesecih. Ceste so takrat najbolj obremenjene, zaradi vročine ter večje prisotnosti kolesarjev in motoristov pa morajo vozniki biti še previdnejši. »Ravno drobne razlike v hitrosti in njihovo dojemanje so pogosto odločilne pri preprečevanju prometnih nesreč in njenih posledic,« so opozorili na Agenciji za varnost prometa. Že prejšnji teden je potekala preventivna nacionalna akcija Hitrost, ki jo bodo ponovili tudi avgusta. Po podatkih agencije se je sicer lani samo v poletnih mesecih zgodilo 4849 prometnih nesreč, v katerih je bilo 31 smrtnih žrtev. V zadnjih petih letih med nesrečami, ki se zgodijo v poletnem času, izstopa ravno število smrtnih žrtev zaradi neprilagojene hitrosti.

STA
Nesreči v Mariboru, v kateri sta umrla dva mlada nogometaša, je botrovala tudi prevelika hitrost.

Najbolj ogroženi 

Sodeč po lanskih podatkih so najbolj ogroženi motoristi, saj je največ smrtnih žrtev bilo ravno med njimi. Med vozniki enoslednih motornih vozil je bilo skupaj 13 umrlih oziroma štirje več kot v enakem obdobju predlani. Pri ostalih skupinah udeležencev prometa pa naj bi bilo manj nesreč v primerjavi s prejšnjimi poletnimi obdobji. Število umrlih voznikov osebnih avtomobilov se je zmanjšalo s 13 v poletju 2016 na pet umrlih v lanskem poletju.

Najhujše nesreče

Poglejmo nekaj najhujših prometnih nesreč v preteklosti v Sloveniji, ki so se zgodile v poletnih mesecih. Pred dvema letoma, natančneje 2. avgusta 2016, je prišlo do hude prometne nesreče na Tržaški cesti v Mariboru, v kateri sta umrla 20-letna člana ekipe B nogometnega kluba Maribor. Do trčenja je prišlo potem, ko je vozilo z mladimi nogometaši prevozilo rdečo luč na semaforju. Po ugotovitvah policije je vozilo trčilo v drog, ko se je poskušalo izogniti drugemu avtomobilu, ki je ravno takrat zapeljal v križišče. Pred tremi leti, natančneje 13. julija 2015, so na primorski avtocesti med Logatcem in Uncem v smeri proti Kopru v hudem trčenju tovornega vozila s cisterno in dveh osebnih vozil umrli štirje ljudje, med njimi petletni deček. Vsi štirje so bili državljani Romunije.

Umrli atleti

Deset let prej, natančneje 5. junija 2005, je do hude nesreče prišlo v križišču Celovške ceste in Tržne ulice v Ljubljani. Trčila sta opel vectra in volkswagen golf, v nesreči pa so umrli trije mladi atleti, stari 25, 23 in 17 let. Poleg tega so bile štiri osebe huje poškodovane. V prometni nesreči na klancu pred predorom Pletovarje 16. julija 1992 je umrlo kar deset ljudi. Italijanski voznik osebnega avtomobila je prehiteval kolono vozil, ki je peljala proti Arji vasi, in čelno trčil v avtomobil z nemško registracijo. Eksplodirala sta bencinska rezervoarja obeh vozil, v goreči italijanski avtomobil pa se je zaletel še en osebni avtomobil. Voznik, ki je pripeljal za njim, se je med izogibanjem nesreči prevrnil na streho. V ognju in zmečkani pločevini je umrlo 10 ljudi, med njimi tudi otroka, stara tri in šest let.