Meja z italijo

Poostrili bi nadzor na meji in vračali migrante

G.G./STA
29. 6. 2018, 09.33
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 09.42
Deli članek:

Deželna vlada v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) bo zaprosila Rim, da poostri nadzor na meji z Avstrijo in Slovenijo, so v četrtek sporočili iz deželnega sveta.

Bobo
Na slovensko-italijansko mejo naj bi poslali več policistov.

V okviru načrtov bi lahko Italija v roku 24 ur avstrijskim in slovenskim oblastem vrnila migrante, ki so nezakonito prečkali mejo, poroča Primorski dnevnik.

Predvideno prošnjo Rimu je deželnemu svetu v Trstu predstavil Pierpaolo Roberti, ki je v deželni vladi pristojen za varnost.

Na svetniško vprašanje Maura Capozzelle iz Gibanja petih zvezd, kako bo vlada ukrepala na področju migracij, je Roberti pojasnil, da bodo italijansko vlado zaprosili, naj na obmejno območje pošlje več policistov. Nadzor bi bil zato učinkovitejši, Italija pa bi lahko izkoristila dvostranski dogovor s sosedama, po katerem bi lahko v 24 urah vrnila migrante, ki so nezakonito prečkali mejo.

Vlada FJK, ki jo vodi predstavnik Lige Massimiliano Fedriga, bo v uradnem dopisu vladi v Rimu še predlagala, naj odpravi možnost začasnega prebivanja iz humanitarnih razlogov, kar naj bi bilo možno samo v Italiji, še piše Primorski dnevnik.