Notorično

Pahor obsodil sovražne plakate v Velenju

STA/B.K.
25. 6. 2018, 21.41
Posodobljeno: 25. 6. 2018, 21.47
Deli članek:

Policijska preiskava zaradi suma kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora, povezanega s plakati z nacistično simboliko v Velenju, še vedno poteka. Na dogodek se je medtem odzval predsednik republike Borut Pahor, ki je plakate ocenil kot notorično kršitev pravil in zakona.

Bobo
Borut Pahor na proslavi ob dnevu državnosti.

Predsednik republike je v pogovoru za Radio Slovenija danes pozval, naj organi pregona ukrepajo v skladu z zakonom. Po njegovem mnenju gre zgolj za še en dokaz, "da smo se znašli v obdobju, ki je plodno za tovrstna izrekanja in še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni".

Na Policijski upravi Celje so medtem pojasnili, da policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preiskava dogodka še vedno poteka. Policisti sicer preiskujejo sum kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora, za katerega je zagrožena kazen do dveh let zapora.

Facebook
Takšni plakati so se pojavili v Velenju.

V Velenju so se namreč pojavili sovražni plakati, ki poveličujejo nacistično ideologijo in simbole. Na njih so bili napisi "za družino, za državo, za raso". Plakati očitno in nazorno poveličujejo nemški rajh s slikami svastike in podobami vojaka z železnim križcem, enega od glavnih simbolom nacistične Nemčije.

Policija je prejela prijavo zaradi vsaj šestih plakatov, ki so bili izobešeni na avtobusni postaji in na mostu. Plakati so sicer že odstranjeni.