Podatki kažejo ...

Slovenija caplja za evropskim povprečjem: zaostajamo za slabo četrtino

T.L.
20. 6. 2018, 15.52
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 15.54
Deli članek:

Dejanska individualna potrošnja na prebivalca se izračuna na podlagi cen blaga in storitev, ki jih posamezniki dejansko trošijo.V EU-28 je deset držav nad povprečjem, Slovenija pa za njim zaostaja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Luksemburg, Nemčija, Avstrija, Velika Britanija, Finska, Belgija, Danska, Nizozemska, Francija in Švedska. To je seznam desetih najbogatejših držav v EU-28 po podatkih Eurostata za leto 2017 glede na dejansko individualno potrošnjo (DIP) na prebivalca. Gre za deseterico, v kateri prebivalci živijo nad siceršnjih povprečjem v EU-28. Kazalnik DIP bolje odraža materialno blaginjo gospodinjstev kot BDP na prebivalca in se izračuna na podlagi cen blaga in storitev, ki jih posamezniki dejansko trošijo.

Daleč najboljše gre Luksemburgu, kjer je DIP na prebivalca za 30 odstotkov višji od povprečja v EU-28. Sledi Nemčija (22 % višja), Avstrija (18 % višja) in Velika Britanija z 14 % nad povprečjem v EU-28. 

In kje je Slovenija? V Sloveniji je DIP dosegla 77 % povprečja v EU-28, kar jo uvršča na 20. mesto. Lansko povprečje je za dva odstotka višje kot v letih 2016 in 2015 (tedaj smo po podatkih Statističnega urada RS dosegli 75 % povprečja v EU). Pred Slovenijo so med drugimi Grčija, Malta, Češka republika, Portugalska, Litva in Španija.

Bolgarija je država z najnižjim DIP na prebivalca, ki je za 45 odstotkov nižji od evropskega povprečja, še ugotavlja Eurostat. Tudi sosednji Hrvaški ne gre najbolje, saj DIP na prebivalca dosega 61 odstotkov povprečja v EU. Za njo je med 28 državami ostala le Bolgarija, prehiteli pa sta jo tudi Madžarska in Romunija.