Arbitraža

Cerarja skrbi molk Evropske komisije; predlagan za predsednika DZ

J.P./STA
18. 6. 2018, 15.03
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 15.54
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar je danes povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe.

Bobo
Vlada bo sprejela odločitev o tožbi Hrvaške zaradi arbitraže.

Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe.

Ne bo podala mnenja

Ob tem je Cerar izrazil razočaranje nad ravnanjem Bruslja, od koder so danes sporočili, da Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški ter da naj državi poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati.

"Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti", saj je varuhinja pogodb, je opozoril slovenski premier. "To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU. To niso enostavne zadeve, zadevajo tudi območje schengena," je poudaril na novinarski konferenci.

Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, vložitev tožbe pa bo nato le še stvar izvedbe.

Predlagan za predsednika DZ

Cerar je danes potrdil, da je SMC "izrazila namen", da bi ga predlagala za mesto predsednika DZ, "to je pa tudi vse". S tem je zavrnil poročanja v medijih, da SMC svoje sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodila LMŠ, pogojuje s tem imenovanjem ter z dodelitvijo nekaterih ministrskih mest SMC. Cerar je na novinarski konferenci, namenjeni sicer odzivu na ravnanje Evropske komisije glede izvrševanja arbitražne sodbe, dejal, da številne informacije, objavljene v medijih, niso točne. 

Med drugim je znova ponovil, da s SDS stranka, ki jo vodi, ne bo sodelovala v koaliciji. To je povedal v informativnem pogovoru po telefonu tudi prvaku SDS Janezu Janši, ki ga je po volitvah zanimalo, kakšno je stališče SMC. "Do danes pa od Janše nisem dobil nobenega predloga glede koalicijskega sporazuma ali resorjev," je zatrdil. 

Kot je dejal, SMC podpira oblikovanje levosredinske vlade "in zdaj, ko je znano, da želi to vlado sestaviti Marjan Šarec, smo mu dali polno podporo, da to stori in smo pripravljeni z njim v tej levosredinski vladi sodelovati. Pričakujem pa, da bo Šarec dal na mizo predlog koalicijskega sporazuma in da se bomo začeli pogovarjati o vsebinah in seveda o resorjih," je dejal Cerar. Ob tem je dejal, da se mora skupina strank, ki želi tvoriti koalicijo, dogovoriti tudi o predsedniku DZ, ta proces pa da mora voditi Marjan Šarec. "Pustimo času čas," je dodal.