Opozorilna stavka

Del knapov je že odložil krampe, del jih jih je uprava prej poslala na delovišče

L.T. / Novice Svet24
18. 4. 2018, 17.00
Deli članek:

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je sporočil, da so včeraj z opozorilno stavko za dve uri uspešno ustavili polovico delovišč, a le v jutranji izmeni.

Profimedia
Knapi so odložili krampe, delovni proces je bil v jutranji izmeni moten (fotografija je simbolična).

V prvi izmeni Premogovnika Velenje je včeraj stavkalo okoli 11 odstotkov zaposlenih, kar pomeni okoli 60 od 450 rudarjev v jami in nekaj več kot 200 zaposlenih v režiji. Po oceni generalnega direktorja premogovnika Ludvika Goloba je tako nizka udeležba posledica zborov delavcev, na katerih je uprava prejšnji teden predstavila aktualne razmere.

Uprava izvajala pritisk na stavkajoč sindikat

Stavkovne zahteve

Stavkajoč sindikat še vedno zahteva poračun plač iz naslova efektivnega delovnega časa za zadnjih pet let. Glede delovnega časa so se z upravo uspeli dogovoriti.

Sindikat SDRES nizko udeležbo pripisuje pritiskom uprave, pri čemer identificira dve nedopustni potezi. »Ves teden že izvajajo pritiske na zaposlene. Na zboru delavcev je denimo lahko govoril le direktor, vzel si je celo pravico, da je razlagal naše stavkovne zahteve,« trdi Asmir Bečarević iz sindikata SDRES. Opozarja tudi, da je uprava zbirala podpise, s katerimi so se delavci morali zavezati k prihodu na delo, prav tako pa je dan prej delavce v jutranji izmeni obvestila, da morajo priti na delo eno uro prej kot navadno.

Navedeno Bečarević tolmači kot nedopustne pritiske na sindikalno organiziranje, zaradi česar bodo podali prijavo na inšpektorat in zoper odgovorne v upravi podali kazenske ovadbe.

Pri tem pojasnjuje, da gre le za opozorilno stavko, katere namen je zmotiti delovni proces. To jim je, vsaj v jutranji izmeni, uspelo doseči. »Po moji oceni je 50 odstotkov zaposlenih, ki delajo na izdelavi jamskih prog, ustavilo delo. Pri tem želim izpostaviti, da stavke nismo napovedali v celotnem podjetju,« pravi Bečarević.

A.K.
Sindikatu SDRES so prišli izreč podporo sindikati gasilcev, policistov, poštarjev, žerjavisti Luke Koper in sindikat Glosa.

Dva sindikata, dve zgodbi

Ne pristajajo na kolektivne tožbe "Nismo pa mogli pristati na kolektivne tožbe, ki jih napoveduje SDRES zaradi izplačila poračuna plač iz naslova efektivnega delovnega časa za zadnjih pet let. Pri stroških dela namreč ne moremo ničesar več narediti, saj smo vse bonuse že izkoristili," trdi direktor PV Ludvik Golob.

Pogajanja se bodo po njegovih besedah nadaljevala, opozorilna stavka pa je bila prekinjena včeraj ob drugi uri, na podlagi sklepa stavkovnega odbora SDRES. Uprava in sindikat SDRES so sicer v pogajanjih že skoraj dosegli soglasje. Nepričakovano jih je prekinil drugi premogovniški sindikat – Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS). Spor se je razvil okoli zahteve, da sindikati ne bodo vlagali kolektivnih tožb, ki jo je postavila uprava. Ko je ta glede tega začela popuščati, pa je SPESS nenadoma zapustil pogajalsko mizo. »Moje ocena je ta, da so se oni že prej dogovorili, da ta člen ostane. Meni je nerazumljivo, da sindikat zapusti pogajanja,« se čudi Bečarević iz SDRES.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na SPESS, kjer nam je Simon Lamot izjavil, da v sindikatu SDRES zavajajo in da je zadeva pravzaprav obratna. Da je SDRES želel podpisati sporazum s členom, ki prepoveduje kolektivne tožbe, in da so oni prav zato zapustili pogajalsko mizo. 

Bobo
Uprava Premogovnika Velenja se sklicuje na poslovanje. Regresov za nazaj ne želi dati, ker bi to podjetje potisnilo v nelikvidnost.