Pod štirimi odstotki

Katerim outsiderjem lahko namenite svoj glas na volitvah

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
8. 4. 2018, 20.00
Deli članek:

Dobiti štiri odstotke glasov na volitvah se morda ne zdi veliko, vendar s tem dobiš nekaj poslancev in precej finančnih sredstev, ki odprejo nekaj delovnih mest. A to ni najmanjša zmaga. Za kvalifikacijo zadostuje, da prepričaš en odstotek volivcev.

STA
Marjan Šarec razmišlja, da bi vezal zaupnico na sprejem proračuna za prihodnji dve leti.

Z jogo za zdravo družbo

Konec marca so v Ljubljani ustanovili politično stranko Za zdravo družbo (ZD), ki se pojmuje kot neideološka stranka. V njej se zbirajo navdušenci nad alternativno medicino, ponovno navezavo stika z domnevno izgubljeno in domnevno pristno naravo ter nasprotniki cepljenja. Izpostavljajo namreč »svobodno odločanje (…) glede medicinskih postopkov brez izjem« ter neodtujljivost pitne vode, naravnega okolja, semen in zelišč. Zdravstvo nameravajo reorganizirati s preventivno medicino, ki vključuje razširitev gibalnih, socialnih in prehranskih aktivnosti.

Predsednik stranke je Gregor Kos. V času, ko je bil Igor Lukšič (SD) minister za izobraževanje in šport, je zasedal funkcijo generalnega sekretarja tega ministrstva. Sopredsednica stranke je Biljana Dušić.

Varuh južne meje bo kandidiral na Koroškem

Glas boste lahko oddali za stranko Zedinjena Slovenija, ki jo vodi Andrej Šiško. Nedavno se ji je pridružil tudi trn v peti Hrvatom – naš borec za južno mejo na Dragonji Joško Joras. V politiko gre, ker da Slovenija Hrvatom nezakonito prepušča slovensko ozemlje. Presenetljivo pa ne bo kandidiral v svojem domačem okraju – glasove bo namreč nabiral na Koroškem.

Pobudi Šiška se je sicer pridružil tudi borec za legalizacijo konoplje Jaka Bitenc, ki bo kandidiral z geslom Konoplja zdravi, zato zaupaj naravi.

V zadnjih dneh smo sicer izvedeli, da si Šiško že aktivno prizadeva za podporo svoji stranki. V ameriškem Clevelandu, kjer živi zajetna izseljenska diaspora, so se namreč pojavili plakati, da stranka Zedinjena Slovenija potrebuje pol milijona evrov za nakup televizije in radia, sicer da bo Slovenija »izumrla« v procesu evropskih integracij.

Združena desnica s tremi tisočaki mladim družinam

Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družino ter Franc Kangler iz Nove Ljudske stranke sta se odločila za skupen nastop na volitvah. Na obcestnih plakatih tako že lahko vidimo elemente njihovega programa – mladim družinam ob rojstvu otroka ponujajo tri tisoč evrov, še tri tisočake na leto pa bi dobile za reševanje stanovanjskega problema do 29. leta starosti matere.

Čuš dela volilno koalicijo

Odpadniku iz stranke SDS Andreju Čušu sicer delamo medvedjo uslugo z uvrstitvijo na seznam strank brez večje podpore. Nedavno je namreč s svojo stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije osnoval volilno koalicijo s strankami Oljka, Združeni Zeleni in Glas žensk Slovenije, Društvo Mladih za Slovenijo ter Iniciativa Mladi in upokojenci za nova delovna mesta. S tem si je izrazito izboljšal možnosti za uspešen volilni nastop, nam pa s seznama pobral nekaj strank, ki brez tovrstne koalicije verjetno ne bi morale računati niti na en odstotek javne podpore.