Sodba

Rita je vedela, da se ji bo zgodilo nekaj grozljivega

U.K./Novice Svet24
8. 4. 2018, 20.21
Deli članek:

Rita Caleo iz Avstralije je slutila, da njen mož nekaj naklepa proti njej. Zato je napisala pismo in ga izročila svojemu odvetniku.

arhiv časnika Novice Svet24
Mark Caleo

Le nekaj mesecev po tem, ko je napisala pismo, je bila Rita v njenem stanovanju v Sydneyju zabodena do smrti. V četrtek je sodišče, čeprav je od umora minilo že skoraj trideset let, za umor vendarle obsodilo njenega moža Marka Calea in njegovega znanca Alanija Afuja. To je bil eden najdaljših procesov v Avstraliji, za Marka pa je bilo usodno prav pismo, ki ga je pred smrtjo napisala njegova žena.

Pripeljalo na pravo sled

Avstralski mediji so poročali, da brez pisma, ki ga je napisala Rita, Marku skoraj gotovo ne bi sodili.

Afera

Rita je namreč pred smrtjo izvedela, da je njen mož imel afero z Janice Yap. Že leto prej je bil umorjen njen brat dr. Michael Chye in policija je tudi za njegov umor sumila Ritinega moža, vendar je bil v četrtek Mark Michaelovega umora oproščen. Mark je trdil, da je bil njen brat hazarder, ki naj bi se zapletel s kitajsko mafijsko združbo Triade. Michaela so našli ustreljenega v glavo. Mark je trdil tudi, da sta ga hotela Rita in njen brat opehariti za večjo vsoto denarja. Malo po Michaelovi smrti pa je Rita izvedela za afero svojega moža in domnevno od njega zahtevala denar.

Mark Caleo
Pismo s katerim se je možu iz groba maščevala Rita.

Pismo

»V primeru moje smrti, če ne bo šlo za potrjeno naravno smrt, usmerite preiskavo na mojega moža Marka Calea in Ricka Dameliana (preprodajalec rabljenih avtomobilov),« je v pismu zapisala Rita. »Onadva sta odgovorna tudi za smrt mojega brata

Pismo je bilo napisano 15. maja 1990. Rita je umrla nekaj mesecev pozneje. »Mark je zelo obupan, kadar nekdo pritisne nanj tako, kot to počnem zdaj jaz zaradi njegove afere. To je absolutna resnica, prosim, ne pustite mu, da bi se izmazal z mojim umorom,« je še pisalo. Rita je bila zabodena 24-krat, umor pa je bil izpeljan tako, da je bilo videti, kot da je Rita presenetila vlomilca. Pismo je Rita odnesla svojemu odvetniku in mu dejala, da ga lahko odpre le, če bi se ji kaj zgodilo.

Preiskava

youtube
Rita je očitno vedela, da jo želi mož umoriti.

Rick Damelian je zanikal vsakršno vpletenost v umor nesrečne Rite ter njenega brata in je bil v četrtek tudi oproščen vsakršne krivde. Je pa sodišče v Sydneyju obsodilo 51-letnega Alanija Afuja, ki naj bi po Markovih navodilih dejansko zabodel Rito. Oba sta bila sicer oproščena umora njenega brata Michaela. Po navedbah državnega tožilca naj bi Mark pustil odprta vrata na balkonu, Alani pa je okoli polnoči vstopil v stanovanje in umoril Rito. Glavna priča v postopku je bil Anthony Stambolis, bivši zaposleni v Markovem podjetju, ki je dejal, da mu je Mark naročil, naj ponudi deset tisoč dolarjev (približno 6.200 evrov) za umor njegove žene, ki mora biti videti kot ponesrečen rop. Mark in Afu sta se branila s svobode, datum izreka kazni pa za zdaj ni znan. A najverjetneje bosta preostanek življenja preživela za zapahi.