Jutranja konica

FOTO: Poglejte, kako gradbena dela vplivajo na promet v središču Ljubljane

B.K.
4. 4. 2018, 10.25
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 10.58
Deli članek:

Preverili smo, kako popolna zapora Gosposvetske in Dalmatinove vpliva na jutranjo prometno konico v središču Ljubljane.

B.K.
Največ prometa, vključno z javnim, se je preusmerilo na Tivolsko cesto, a ta zaenkrat požira dodatno obremenitev.

V središču Ljubljane so s torkom za ves promet zaprli Gosposvetsko cesto in Dalmatinovo ulico (do Miklošičeve ceste). Zaradi obnovitvenih del bosta zaprti do predvidoma 30. junija.

Kje je večja gneča?

Popolna zapora Gosposvetske ceste pomeni predvsem daljše kolone ob zaključku Celovške ceste, saj sedaj večina prometa zavija levo (na Tivolsko cesto). Tja se sedaj namenjajo tako avtomobili, ki gredo proti Bežigradu, kot tudi vsi, ki gredo skozi center na vzhodni del Ljubljane (Moste, Poljane, Štepanjsko naselje). Bolj obremenjena je tudi Bleiweisova cesta v smeri proti centru.

B.K.
Semafor namenjen prehodu pešcev na Tivolski je izklopljen. Pred njim se nahaja začasno avtobusno postajališče.

Manj je obremenjen severni del Slovenske ceste, saj zapora Dalmatinove ulice pomeni, da je promet proti Taboru preusmerjen na Masarykovo in Resljevo cesto, je pa na tej liniji sedaj več mestnih avtobusov. Zaradi zapore je moral namreč tudi Ljubljanski potniški promet (LPP) spremeniti potek več avtobusnih linij.

B.K.
Daljša kolona se je ob jutranji konci formirala na koncu Celovške ceste, od križišča pri Tivoliju dalje.

Začasne trase mestnih avtobusov

Linije 1, 3, 5, 7, 8 in 25, ki vozijo v in iz smeri Šiške, se sedaj Gosposvetski cesti izognejo z obvozom po Tivolski (zaprta so postajališča Gosposvetska (na obeh straneh), Dalmatinova, Tavčarjeva in Turist). Ta je tudi prevzela največji del obremenitve, zaradi česar je v jutranji konici izklopljen semafor ob prehodu za pešce, pri bencinski črpalki Petrol, kar omogoča tekoč, četudi počasnejši promet. Na Tivolski cesti so prav tako uredili začasno avtobusno postajališče pred semaforjem, zaradi česar je desni vozni pas počasnejši od levega.

B.K.
Po zgornjem delu Slovenske ceste gre sedaj več začasnih linij mestnih avtobusov.

Kolesarji in pešci, pozor!

Za kolesarje in pešce so ob gradbiščih vzpostavljeni koridorji, ki naj bi se dnevno spreminjali. Danes so bili zaradi gradbenih del deloma zaprti pločniki in prehodi na križišču Celovška-Gosposvetska/Bleiweisova-Tivolska. Povsem je tam odprt le koridor v smeri proti Slovenski cesti, ki pa je v jutranji konici popolnoma zasičen, zaradi česar je po njem oteženo premikanje. Prav tako je zaradi obvozov avtobusov več javnega prometa preusmerjenega na Slovensko cesto. Pešcem in kolesarjem zato svetujemo previdnost pri prečkanju cest.

B.K.
Pešci, pozor! Zaprti prehodi in nasičeni koridorji so nevarni in upočasnijo čas potovanja.

Dve izmed centralnejših cest v Ljubljani sta zaprti zaradi prenove, v kateri bodo razširili infrastrukturo za pešce in kolesarje. Cesti bosta ostali prevozni za avtomobilski promet, a z manj pasovi.