Veganka in borka za pravice živali

FOTO: Kdo je perzijska aktivistka, ki je na sedežu Youtuba puščala kri?

S.R.
4. 4. 2018, 08.57
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 09.52
Deli članek:

Žensko, odgovorno za strelski pohod na sedežu Youtuba, so identificirali. Gre za perzijsko aktivistko, borko za pravice živali in samooklicano vegansko bodibilderko.

Facebook
Nasim Aghdam, borka za pravice živali.

39-letna perzijska »mišičnjakinja« Nasim Aghdam, ki je rada zašla v fitnes center in rekla kakšno čez mesojedce, si je svoje gnezdo ustvarila v San Diegu v ameriški zvezni državi Kalifornija. Redno se je udeleževala raznih shodov v podporo »boljšemu« načinu življenja. Na protestnem shodu nepridobitne organizacije Ljudje za etično ravnanje z živalmi (Peta) je leta 2009 denimo dejala, da so zanjo pravice živali enakovredne človekovim pravicam. Na protestu, ki je bil uperjen proti uporabi prašičev v vojaškem usposabljanju, se je z lasuljo na glavi in plastičnim mečem v roki pojavila oblečena v jeans, na katerega si je naslikala kapljice krvi.

Nasim je bila srdita nasprotnica politike Youtuba, ki ga je obtoževala cenzure, diktatorstva in samovolje ter da ji niso plačevali za prispevke, s katerimi je razsvetljevala svetovno javnost. Na spletu je bila zelo dejavna, odprtih pa je imela več profilov na youtubu in drugih družabnih omrežjih. Leta 2017 je v enem od objavljenih videoposnetkov nergala, da imajo njene objave vse manj ogledov, saj da je Youtube začel njene posnetke »filtrirati.« Youtube in Facebook sta njene profile s svojih omrežij kmalu po napadu odstranila.

nasimesabz
Nasim Aghdam, veganska bodibilderka.

Tempirana bomba?

Za ameriške medije se je oglasil tudi njen oče Ismail Agham. Dejal je, da je oblasti opozoril na sovraštvo, ki ga do podjetja goji njegova hčerka, in da bi znala biti namenjena v njihove prostore. V ponedeljek je na policijo domnevno podal prijavo, da je Nasim pogrešana, saj se dva dni ni oglasila na telefon. V torek naj bi mu v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času sporočili, da so jo približno 750 kilometrov od njenega doma našli spečo v avtomobilu in da je »vse pod nadzorom.«

Natančen motiv za napad zaenkrat še ni znan, vendar so ga organi pregona sprva obravnavali kot družinski spor, saj naj bi pištolo najprej uperila v svojega fanta. Sicer pa se je na sedežu odvila prava drama. Ena od zaposlenih, ki se je v času streljanja nahajala v drugem nadstropju poslopja, je denimo dejala, da je zaslišala strele in nemudoma stekla do okna. Na terasi je zagledala v šal odeto strelko, ki je nosila očala in rokovala z »ogromno pištolo.« »Strelka, sem zakričala, nato so vsi začeli bežati. Bilo je grozljivo,« je opisala. 37-letni programer Zach Vorhies je dejal, da je bil sredi dela, ko se je sprožil požarni alarm. Pograbil je rolko in se odpeljal na dvorišče, tam pa je zagledal strelko, ki je kričala »Pridite, ujemite me.«

Policijski načelnik Ed Barberini je sprva dejal, da je Nasim ustrelila štiri ljudi, vendar se je pozneje izkazalo, da je četrta oseba utrpela zgolj poškodbo gležnja. S strelnimi ranami so v bolnišnici tako pristali 32-letni moški ter 32 in 27 let stari ženski. Moški je še vedno v kritičnem stanju, medtem ko je 32-letnica utrpela hude poškodbe. Stanje najmlajše žrtve naj bi bilo stabilno.

nasimesabz
Nasim Aghdam

nasimesabz
Nasim Aghdam