Pravnomočno

Obsojenim zlorabe prostitucije še nižje kazni

S.S. / Novice Svet24
4. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so kazni obtoženim trgovine z ljudmi, obsojenim pa zlorabe prostitucije še oklestili. Prvoobtoženi Milan Zupančič bo namesto predlaganih 12 let za zapahi tri leta in pol.

Samo Strel
Obtoženci na ljubljanskem okrožnem sodišču pred sodbo v imenu ljudstva.

Že prvostopenjsko sodišče je obtoženim izreklo precej nižje kazni od tistih, ki jih je predlagalo tožilstvo. Družba je na zatožno klop sedla pod težo očitkov o trgovini z ljudmi, senat pa je presodil, da so krivi nekoliko milejšega kaznivega dejanja, in sicer zlorabe prostitucije.

Spomnimo: obtoženi so v nočnih lokalih Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku izkoriščali dekleta v obliki najstarejše obrti na svetu. Sodnica je v ustni obrazložitvi med drugim dejala, da je bilo v prostitucijo od konca leta 2010 do novembra 2011, ko so sledile spektakularne policijske aretacije, vpletenih najmanj 51 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke in Moldavije, ki so v Sloveniji pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk. Milanu Zupančiču so na prvi stopnji prisodili pet let zapora (tožilstvo je predlagalo 12 let zapora), Darku Vukomanoviću tri leta in pol (tožilstvo je predlagalo deset let zapora), Zlatku Galijaševiću leto in pol (tožilstvo je predlagalo pet let in pol), Jasno Vukmir pa je doletela pogojna obsodba na leto in pol zapora s preizkusno dobo štirih let (tožilstvo je predlagalo šest let zapora).

Klavrn epilog spektakularnih racij

Edini, ki je dejanje priznal, je Zlatko Planjšek, ki se je s tožilstvom »zmenil« za pogojno kazen tri leta zapora s petletno preizkusno dobo in deset tisoč evri denarne kazni. Preostali pa so med postopkom vztrajali, da s prostitucijo nimajo nič oziroma da so bila dekleta zaposlena izključno kot barske plesalke, mesene užitke pa so, če že, ponujale prostovoljno in na lastno pest. Čeprav ljubljanskih višjih sodnikov niso prepričali, da so nedolžni, so jim ti kazni še znižali. Zupančič bo tako za zapahi tri leta in pol, poleg tega mora plačati 40.000 evrov stranske denarne kazni in vrniti nekaj več kot 351 tisoč evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Vukomanoviću so prisodili dve leti zapora, Galijaševiću eno leto, Vukmirjevi so pogojno kazen zmanjšali za pol leta, plačati pa mora še 2000 evrov denarne kazni.

Vsega je kriva ljubezen

Kriminalisti so se s primerom začeli ukvarjati, potem ko je neki redni odjemalec spolnih storitev enemu od obdolženih posodil denar, ta pa mu ga potem ni vrnil. Povrhu je bila ta redna stranka prostitutk na smrt zaljubljena v eno od deklet, ker pa se ona z njim ni hotela poročiti, se mu je, milo rečeno, »snelo« in je celotno zadevo prijavil policiji.