Napovedano močno sneženje

Pričakujte do 25 centimetrov snega, krajevno celo več

J.P.
31. 1. 2018, 08.31
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 11.10
Deli članek:

Danes še bo nekaj sonca, predvsem na severu in vzhodu države. Oblačnost se bo širila v notranjost, čez dan bo začel pihati jugozahodnik.

Bobo
V petek se bodo padavine okrepile, meja sneženja pa se bo od severa v notranjosti države spustila do nižin.

Letošnji januar je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših v zadnjih stotih letih, lanski pa najhladnejši v zadnjih 30 letih.

Padavine se bodo pričele pojavljati v zahodnih krajih.

Tudi jutri

Jutri bo oblačno, padavine gre pričakovati predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije, poroča Agencija RS za okolje. Meja sneženja bo na med 800 in 1200 metri nad morjem. A ne za dolgo.

Do nižin

Meteo.si

V petek se bodo padavine okrepile, meja sneženja pa se bo od severa v notranjosti države spustila do nižin. Kar bo sprva dež, se bo po poročanju portala Neurje.si spremenilo v snežinke. Najprej na Koroškem in v Podravju, nato še v Prekmurju, na Gorenjskem in tako postopno proti jugu države. »V času prehajanja hladne fronte je precej možno močnejše sneženje v večjem delu države. Težišče padavin se bo prestavilo proti jugu države, zato bo tam (predvsem v višjih legah) največja možnost za nekajurno močno sneženje,« so zapisali. Sneženje bo proti večeru oslabelo in na Gorenjskem ter v Prekmurju tudi ponehalo. »Drugod bodo občasne rahle padavine vztrajale vse do sobote dopoldan, ko bo sneženje postopno ponehalo tudi drugod po Sloveniji, najkasneje na jugovzhodu države,« še poročajo.

Temperature

Danes od 5 do 11 stopinj Celzija. Jutri zjutraj od 0 do 6 (ob morju 8), najvišje dnevne v alpskih dolinah malo nad 0, drugod od 6 do 13 stopinj Celzija.

Tako pa vreme za petek in soboto napoveduje Agencija RS za okolje: »Svečnica nam bo prinesla zimo. V petek dopoldne bo dež od severa prehajal v sneg, do sobotnega jutra ga bo v notranjosti zapadlo od 10 do 25 centimetrov, krajevno celo več.« Neurje.si ga največ – med 15 in 35 centimetrov – napoveduje za višje lege zahodne in južne Slovenije, za osrednjo Slovenijo med 5 in 15 centimetrov, za Prekmurje nekoliko manj, za Štajersko pa med 10 in 20 centimetrov.

Sneg bo zaradi precej toplih tal po nižinah moker.