Poplavljanje reke Drave

Prenos milijone evrov težkih postopkov zoper avstrijsko družbo v Maribor?

S.R./STA
6. 1. 2018, 10.14
Deli članek:

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je pred dnevi na Vrhovno sodišče RS iz razloga ekonomičnosti podalo predlog za prenos vseh zadev, v katerih je tožena stran avstrijska družba Verbund, z obeh slovenjgraških na mariborski sodišči.

STA
Medtem se nadaljuje iskanje izvedenca ali izvedencev hidrološke stroke za potrebe dokaznega postopka.

Povod za predlog vrhovnemu sodišču je bil tudi s strani odvetnice Magde Vraničar, ki zastopa več oškodovancev, podan predlog, da se postopki, ki izvirajo iz istega škodnega dogodka in tečejo pred tremi okrožnimi in dvema okrajnima sodiščema, po določbah Sodnega reda združijo. 

Na okrožnem in okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu vodijo skupno osem zadev, v katerih je zaradi posledic poplavljanja reke Drave novembra 2012 tožena avstrijska družba Verbund, ki je upravljavec hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji. Skupni znesek zahtevanih odškodnin v vseh osmih zadevah znaša 2,7 milijona evrov, med drugim je od tega zahtevek Občine Dravograd nekaj več kot en milijon evrov.

Ker se tožbeni zahtevki opirajo na enako ali podobno dejansko stanje in isto pravno podlago kot tožbeni zahtevki zoper družbo Verbund, ki jih obravnavata okrožno in okrajno sodišče v Mariboru, je predsednica slovenjgraškega okrožnega sodišča Petra Čas na predlog sodnikov, ki obravnavajo zadeve v Slovenj Gradcu, iz razloga ekonomičnosti postopka predlagala prenos krajevne pristojnosti iz slovenjgraških na mariborski sodišči.

O predlogu bo odločalo vrhovno sodišče. Če vrhovno sodišče predlogu o prenosu krajevne pristojnosti ne bo ugodilo, bo predsednica sodišča Časova odločala o dodelitvi vseh zadev, ki jih sedaj obravnava več sodnikov, istemu sodniku.

Največ zadev zoper Verbund v Mariboru

Sicer pa največ zadev, v katerih je tožen Verbund, obravnavajo na mariborskih sodiščih. Okrajno sodišče v Mariboru obravnava dve zadevi, skupni znesek zahtevanih odškodnin je dobrih 20.000 evrov. Največ zadev pa vodi Okrožno sodišče v Mariboru, kjer je v teku na pravdnem oddelku 31 zadev v skupnem znesku 4,8 milijona evrov, na gospodarskem oddelku pa je v teku 11 zadev v skupnem znesku 95,1 milijona evrov. Med temi je tudi vložena tožba Republike Slovenije proti Verbundu, ki jo je država vložila oktobra 2015.

"Državno odvetništvo si kljub vloženi tožbi še vedno prizadeva za mirno rešitev spora," so navedli na Državnem odvetništvu RS, kjer glede višine in obsega škode na državni infrastrukturi navajajo, da bo to "stvar dokaznega postopka". Ta postopek pred mariborskim sodiščem je sicer po navedbah državnega odvetništva "še vedno prekinjen in glavna obravnava še ni bila razpisana". Višina odškodnine, ki jo od Verbunda zahteva država, tako ni znana. 

Tožbo vložili tudi v Avstriji

Je pa država odškodninsko tožbo proti Verbundu vložila tudi pred sodiščem v Celovcu v Avstriji. Tudi tam je po navedbah državnega odvetništva postopek prekinjen, ker avstrijsko sodišče čaka na odločitev v predkazenskem postopku, ki proti odgovornim osebam družbe Verbund poteka v Avstriji. 

Kaj bodo pokazala mnenja izvedencev?

Prihodnji teden sta v zvezi s tožbami proti Verbund razpisani dve obravnavi, ena v torek pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu, druga v četrtek pred Okrožnim sodiščem v Mariboru.

Pred slovenskimi sodišči - nekaj zadev obravnava tudi Okrožno sodišče na Ptuju - so postopki v odškodninskih tožbah različnih oškodovancev različno daleč. Mnogim izmed tistih, ki so potekali doslej, je skupno to, da obe strani za potrebe dokaznega postopka predlagata imenovanje izvedenca hidrološke stroke, ponekod tudi izvedenca meteorološke stroke.

Pri tem so sodniki ponekod že postavili roke za plačila predujmov za izdelavo izvedeniških mnenj. Sodišča namreč načrtujejo, da bodo najprej odločala o temelju tožbenega zahtevka, šele nato je lahko na vrsti odločanje glede odškodnin.

Glede morebitnega iskanja skupnega izvedenca hidrološke stroke za vse postopke pa je predsednica slovenjgraškega okrožnega sodišča Petra Čas pojasnila, da je glede upoštevanja izvedenskega mnenja, pridobljenega v enem sodnem postopku, tudi v drugih postopkih, v katerih se tožbeni zahtevki opirajo na enako ali podobno dejansko stanje in isto pravno podlago, možno izključno v primeru, da se s tem strinjajo vse pravdne stranke oz. v primeru, da se izvede vzorčni postopek. Nič od naštetega pa ni v pristojnosti predsednika sodišča, je poudarila Časova.

Enako poudarja tudi predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec. Navedla je še, da razpravljajoči sodniki v zadevah Verbund, ki so v teku pred tem sodiščem, poskušajo usklajeno poiskati ustrezno izvedensko institucijo oz. posameznega izvedenca, ki bo izdelal mnenje. Sodniki pa so v vsaki posamezni zadevi vezani na dokazne predloge strank in procesna pravila zakona o pravdnem postopku.