Kulturna dediščina

Ta slovenska cerkev bo prejela najvišje evropsko priznanje

J.P.
6. 12. 2017, 10.04
Posodobljeno: 6. 12. 2017, 10.08
Deli članek:

Je ena od letošnjih devetih prejemnic prestižnega priznanja.

Bobo
Spominska cerkev Sv. Duha na Javorci

"Izbor zahteva:
1. pomen izbrane dediščine mora segati čez meje, zajemati pan-evropske vrednote in povezati preteklost ter sedanje dejavnosti v širšem prostoru Evrope.
2. izražena mora biti ključna vloga izbrane dediščine v evropski zgodovini in za evropske povezave. Prepoznavna mora biti povezanost z evropskimi dogodki, osebami in gibanji.
3. dediščina mora izražati pomembno vlogo pri razvoju in promociji skupnih vrednot, ki podpirajo evropsko povezovanje." - Ministrstvo za kulturo

»Te se pridružujejo 29 ostalim lokacijam oziroma dogodkom, ki to najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino že imajo,« so sporočili z ministrstva za kulturo.

Izjemen zgled

Strokovnjaki iz vse Evrope so včeraj potrdili, da je spominska cerkev Sv. Duha na Javorci »izjemen zgled evropske kulturne dediščine« in da si zato zasluži najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino: znak evropske dediščine (EHL).

Nosilka je tudi nekdanja partizanska bolnišnica Franja.

Skupina strokovnjakov

Priznanje na podlagi enotnih kriterijev podeljuje skupina 13 neodvisnih strokovnjakov, posamezne države Evropske unije pa lahko bienalno izberejo dva primera izjemne evropske dediščine.