Bela odeja

Boste z menjavo gum čakali do 15.? Sneg vas lahko prehiti. Že v ponedeljek bo meja sneženja nevarno nizko!

R.T.
10. 11. 2017, 09.14
Posodobljeno: 10. 11. 2017, 09.34
Deli članek:

Prihajajoči vikend bo še suh, v noči na ponedeljek pa gre pričakovati padavine.

Bobo
Meja sneženja se bo do ponedeljkovega jutra spustila do okoli 400 metrov nadmorske višine.

Nedelja se bo začela obetavno: delno jasno bo, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. A naj vas to ne zavede – oblačnost se bo čez dan povečala, prve padavine pa lahko pričakujemo že popoldne ali zvečer.

45d4f051d797bd8025a63438d0097b16.jpeg

Darsov napotek: "Voznike pozivamo, da pravočasno pripravijo vozila skladno z Zakonom o varnosti cestnega prometa, in sicer morajo biti v Sloveniji motorna in priklopna vozila pozimi (med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta) ter v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica)."

V noči na ponedeljek

Te se bodo v noči na ponedeljek prehodno okrepile in sčasoma zajele vso Slovenijo.

»Ohladilo se bo, meja sneženja se bo do jutra spustila do okoli 400 metrov nadmorske višine,« sporoča Agencija Republike Slovenije za okolje. Spletna stran Neurje.si pa poroča, da lahko ob večji intenziteti padavin za krajši čas sneži tudi do nižin, a da snežne odeje po nižinah še ne gre pričakovati. »Še največ možnost za snežinke bo nižinah bo na jugu in jugovzhodu države, kjer bodo padavine tudi najdlje vztrajale,« so še zapisali in dodali, da bo v višje ležečih krajih, torej nad 600 metri nadmorske višine, zapadlo od 5 pa do 15 centimetrov novega snega.

Padavine bodo ponehale že v ponedeljek čez dan.

Danes in jutri

Danes bo na Primorskem delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno, popoldne se bo ponekod oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija. Jutri bo na Primorskem zmerno, popoldne tudi pretežno oblačno. Drugod bo v višjih legah delno jasno, po nižinah pa se bo zjutraj in dopoldne, ponekod tudi večji del dneva, zadrževala megla ali nizka oblačnost, ki se bo popoldne dvigala. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 6, ob morju 8, najvišje dnevne od 8 do 12, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Bobo