Srečanje odpade

Trump in Putin nista uspela uskladiti urnikov

J.P./STA
10. 11. 2017, 07.39
Posodobljeno: 10. 11. 2017, 07.39
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se ob robu vrha Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec), ki se danes začenja v Vietnamu, ne bo posebej sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Kot je pojasnila, niso mogli uskladiti urnikov.

Reuters
Predsednika Ruske federacije in Združenih držav Amerike sta se srečala v Hamburgu.

Dvodnevnega vrha v Da Nangu se bodo udeležili voditelji 21 držav, med njimi Trump, Putin in tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

V zraku je bilo vseskozi ugibanje, ali bo ob robu vrha prišlo tudi do dvostranskega srečanja med Putinom in Trumpom. Tako iz Moskve kot iz Washingtona so prihajali signali, da ta možnost obstaja, čeprav je niso nikoli uradno potrdili.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je potem tik pred prihodom Trumpovega letala Air Force One v Vietnam novinarjem povedala, da posebnega dvostranskega srečanja med Trumpom in Putinom ne bo. "Srečanje s Putinom ni bilo nikoli potrjeno in ga tudi ne bo, ker se urnika obeh strani ne skladata," je povedala.

Predstavnik Kremlja Jurij Ušakov je sicer v četrtek ruskim novinarjem sporočil, da srečanje bo, vendar pa da še morajo uskladiti čas in kraj srečanja. Zatem pa je ruski državni sekretar Rex Tillerson sporočil, da ni bila sprejeta še nobena odločitev glede tega.

Trump in Putin sta se sicer nazadnje srečala julija na vrhu skupine G20 v Hamburgu.

Severnokorejska jedrska kriza

Trump je v nedeljo izjavil, da je pričakovati, da se bo srečal s Putinom, s katerim naj bi govorila o Severni Koreji. V Pekingu je tako Kitajsko kot Rusijo pozval, naj hitro ukrepata za rešitev severnokorejske jedrske krize.

Odnosi med ZDA in Rusijo so sicer v globoki krizi tudi zaradi ameriške preiskave, da se je Rusija vpletala v lanske ameriške predsedniške volitve.