NESOGLASJA

Koprivnikar je gasilce prisilil v napoved stavke

lt
22. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Minister Boris Koprivnikar po opozorilnem protestu poklicnih gasilcev ne odstopa od svojih stališč, prepričati ga ni zmogla niti ministrica Katičeva.

lt
Gasilci so vladi precej podkurili na opozorilnem protestu pred dvema tednoma.
Poklicnim gasilcem zakonodaja stavko omogoča, vendar se mora v času intervencije prekiniti. Kljub temu imajo v rokavu še enega asa. Če se odločijo zaostriti stavko, bi lahko obstali industrijski trakovi, vrata pa bi zaprla celo ljubljanska opera. Na tovrstnih lokacijah mora namreč vedno biti prisoten poklicni gasilec in skrbeti za požarno varnost. 

Obrambna ministrica Andreja Katič je ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju poslala dopis, v katerem ga opozarja, da je bil lani s poklicnimi gasilci sklenjen dogovor, ki je pri odpravljanju plačnih anomalij predvideval razrešitev plačnih anomalij z dvigom za maksimalno tri plačne razrede. V dopisu je še spomnila, da so trenutno nekatera delovna mesta v gasilstvu izenačena z mestoma »vodja gasilske skupine« in »vodja izmene II«, pa čeprav sta slednji nadrejeni in tudi vodita intervencije, s čimer je porušena plačna hierarhija.

Vse navedeno so gasilci zahtevali že pred dvema tednoma, ko so se razen dežurnih ekip pred poslopjem vlade zbrali v praktično polni sestavi in ministrski ekipi tudi precej podkurili. Po protestu jih je sprejel samo predsednik državnega zbora Milan Brglez. V vladi so tedaj poziv k dialogu na njihovo »začudenje in pozneje tudi ogorčenje poklicnih gasilcev zavrnili«, so ta teden sporočili iz Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS).

Osnovali so stavkovni odbor

STA
Zaradi ministra Koprivnikarja je gasilcem zavrela kri.

Gasilci brisače niso vrgli v ring. Na petkovi seji predsedstva so sindikalisti sklenili, da se bodo preoblikovali v stavkovni odbor. Sekretar SPGS David Švarc nam je po telefonu pojasnil, da so odločeni iti v nadaljnje aktivnosti, javnost bodo s stavko seznanili to sredo.

»Ministrica za obrambo je očitno dojela, kaj zahtevamo gasilci,« je dodal Švarc glede dopisa Katičeve Koprivnikarju, za katerega so v sindikatu sicer izvedeli iz medijev. Nad tem so delno razočarani, vendar kljub temu pozdravljajo ministričin premislek, potem ko so na protestu zahtevali njen odstop, saj naj kot resorna ministrica ne bi delovala v interesu poklicnih gasilcev. Katičeva je poziv očitno vzela resno, saj je po podatkih dnevnika Večer to vprašanje odprla tudi na seji vlade preteklo sredo, kjer pa naj bi jo ministrica za finance Mateja Vraničar Erman zavrnila z besedami, da je treba ostati znotraj načrtovanega javnofinančnega okvira.

Švarc je ostreje nastopil do Koprivnikarja, ki teh stvari »ne zmore ali noče razumeti«. Stavko bodo uradno napovedali v sredo. Ministrstvo za javno upravo se na naše poizvedbe do zaključka redakcije ni odzvalo.