Delitev premoženja

Mitja Zaman od Helene Blagne zahteva še več denarja

S.S.
3. 10. 2017, 19.50
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevala pravda med Mitjo Zamanom in Heleno Blagne zaradi »delitve skupnega premoženja, vračila daril in izbrisa iz zemljiške knjige«.

Svet24
Tožena Helena Blagne z odvetnikom Davidom Slugo pred obravnavo junija.

Svet24
Tožnik Mitja Zaman.

Tožnik Mitja Zaman, ki mu pomaga odvetnik Zoran Korenčan, je po lastnih navedbah v času trajanja zveze vse premoženje prepisal na Blagnetovo, in sicer zaradi dolgov oziroma težav z dacarji. Zdaj pa del denarja, vloženega v vilo v Žabnici in stanovanje ob Celovški cesti v Ljubljani, terja nazaj s tožbo.

Zaman je sprva od Blagnetove terjal 150 tisočakov, ob včerajšnjem nadaljevanju pravde pa je bilo slišati, da je tožbeni zahtevek še povišal – za 150 tisočakov, kar je sicer napovedal že ob pričetku pravde v začetku aprila. Od svoje bivše zdaj torej terja kar 300 tisočakov. V hram pravice je včeraj sicer prišel le tožnik, medtem ko se je primadona slovenske glasbe po naših informacijah službeno mudila v Beogradu, tako da je na obravnavo prišel le njen odvetnik David Sluga, ki mu manever nasprotne strani ni povsem jasen. »Ne vem, za kaj toži in za koliko toži,« je ponavljal v izjavi za javnost po koncu naroka, med katerim so vpleteni urejali zgolj nekatere formalnosti v zvezi z dokaznimi predlogi.

Drug drugemu očitata zajedavstvo

Primadonin odvetnik Sluga je doslej med postopkom že večkrat poudaril, da se mu zdi pravda »popolnoma prazna«Zamanu namreč očita, da v času trajanja ekonomske skupnosti ni nič zaslužil, da je bil zgolj »Helenin strošek«. Tako je na sodišču junija izpovedovala tudi Blagnetova in ob tem poudarila, da sta si premoženje z notarskim sporazumom razdelila že leta 2012 in je zato zanjo »zgodba končana«.

Na očitke Zamana, da je bila v času njune zveze nezaposlena, je odgovorila, da ima 25 let delovne dobe in da so bili zaslužki, predvsem v zlati dobi devetdesetih let, »zelo dobri«. Dotaknila tudi zloglasnih krznenih plaščev in povedala, da je Zamanu bančno kartico za nakup dala sama. Zaman je bil po njenih besedah celo tako brez ficka, da je preživnino za svoji dve hčerki iz prejšnjega zakona plačeval iz njenih prihrankov. Je bil pa »prijetna družba«, dokler je bil »finančni pretok od mene k njemu odprt«. »Ko pa sem to finančno konstrukcijo zaprla, se je odnos spremenil na mnogo slabše,« je dejala.

Enotna pri zahtevi za izključitev javnosti

Tožnik pa na drugi strani vztraja, da je v najboljših časih služil »milijone mark«. Kot pravi, je do leta 1995, ko se je razvezal s prvo ženo in spoznal Blagnetovo, delal v trgovinskih poslih, potem pa je »šel v drugo smer« in nabavil stroje za drobljenje kamna, se povezal z Bosno in Stabilizacijsko silo (SFOR) v okviru Nata ter pet let vzdrževal letališče v Tuzli, kjer se je pogrezal teren. Hkrati se je v tistem času v Sloveniji ukvarjal s prevozi za Viator in Vektor, Žurnal ...»Toliko denarja sem zaslužil, kot ga ona še videla ni,« je dejal in hkrati potarnal, da je bil pri hiši »zadnja violina«, da je moral zadovoljevati vse njene finančne potrebe.

Kakorkoli. Saga se bo nadaljevala 4. in 11. decembra, ko bo sodišče predvidoma zaslišalo 13 prič, ki naj bi dale odgovor na vprašanje, kdo je nosil denar k hiši. Sta si pa stranki v sporu enotni v enem: Helena Blagne si je zaželela izključitev javnosti, Zaman se je strinjal, vendar sodnica Gams Premerlova ne vidi okoliščin, da bi predlogu ugodila, tako da bo delitev premoženja nekdaj zvezdniškega para še naprej javna