Arbitraža

Za Trčka je Erjavec napihujoči se žabec

M.Kl.
10. 9. 2017, 15.45
Deli članek:

Tudi v opoziciji opozarjali na potrebo po umirjenih ukrepih.

Arsen Perić/M24
V Vili Podrožnik se je v četrtek zbral politični vrh in razpravljal o uveljavitvi arbitražnega sporazuma.

Na četrtkovem srečanju slovenskega političnega vrha je potekala razprava o uresničevanju arbitražne odločbe. Sogovorniki so se večinoma strinjali, da je treba s Hrvaško o tej temi voditi umirjen dialog. S tem so se strinjali celo v SDS, kjer so prav tako poudarili, da ni prostora za prekomerno zaostrovanje odnosov s sosedi.

Večina je nasprotovala načinu, kako deluje Erjavec – menili smo, da Erjavec s svojimi izjavami in postopanjem dela škodo državi in procesu uveljavitve arbitraže.

Bratuškova, predsednica Zavezništva, pa z vrhom ni bila zadovoljna, ker ni slišala ničesar novega, obenem pa je izpostavila tudi kritiko na račun delovanja zunanjega ministra Erjavca, ki po njenem mnenju s svojimi ravnanji in izjavami škodi državi in uveljavitvi arbitraže. Tudi drugi predstavniki opozicije so se strinjali s to kritiko.

Poslanec Levice Franc Trček je o Erjavcu na facebooku celo napisal, da od predsednika DZ Brgleza pričakuje, da mu bo razložil osnove osnov, ker je to preresna funkcija za »napihujočega se žabca, ki z nepremišljenimi izjavami dela dolgoročno škodo«. Premier Cerar pa je dejal, da je z Erjavcem že govoril o njegovih izjavah. Poleg blokade hrvaškega vstopa v OECD, o čemer smo že pisali, pa je napovedal tudi zaostrovanje na morju. Slovenske ribiče naj bi tako na meji varovala policija, ko bodo prečkali sredinsko črto, ki je do zdaj veljala za mejo prehoda.