PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Uradno: Ljudmila Novak v boj proti Borutu Pahorju

Matej Klarič, T.L.
4. 8. 2017, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dolgo časa se je ugibalo, kdo bo kandidat Nove Slovenije (NSi) na predsedniških volitvah. Na koncu sta ostala dva glavna kandidata Jožef Horvat in Ljudmila Novak, ki je danes napovedala svojo predsedniško kandidaturo.

Bobo
Poleg župana Kamnika Marjana Šarca Ljudmila Novak postaja še ena resnejša izzivalka predsednika Pahorja.

Mnogi so bili prepričani, da si Novakova ne bo upala iti v boj za predsedniško mesto proti Borutu Pahorju. Toda očitno so se ušteli. Predsedniške volitve tako dobivajo prvo uradno kandidatko parlamentarnih strank.

Pahorjeva izzivalka 58-letna Novakova, sicer profesorica nemščine in slovenščine, je mati treh otrok (Sare, Tilna in Rozale), ki se je v politiko prek NSi podala leta 2000 in bila županja Moravč od leta 2001 do leta 2004, nato je postala evropska poslanka. Od leta 2008 vodi NSi, ki jo je tri leta pozneje spet popeljala nazaj v poslanske klopi.

»Odločila sem se, da kandidiram za predsednico republike. Ljudem želim povrniti zaupanje v državo in povezati Slovenijo,« je povedala na današnji novinarski konferenci, na kateri je javno naznanila kandidaturo. Dodala je, da si bo kot predsednica prizadevala za državo,»v kateri bomo varni, bomo v njej radi živeli in bomo nanjo ponosni.« 

Pahorju ne pripisujejo zmage v prvem krogu

Novakova je tudi sama v preteklosti poudarila, da je »aktualni predsednik precej močan in zato v boj ne bo enostavno poslati kateregakoli kandidata«. Vendar so očitno tudi na podlagi zadnje javnomnenjske raziskave, ki Pahorju ne pripisuje zmage v prvem krogu, v NSi ocenili, da bi Novakova lahko resneje posegla v predsedniško bitko.

Ženske kandidatke

Med ženskami, ki bi utegnile kandidirati, se omenja še Majo Makovec Brenčič (SMC), Evo Irgl, Romano Tomc ali Patricijo Šulin (SDS), Violeto Tomič (Levica) in Valerijo Korošec, ki si prizadeva za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka.

Kritično nad Pahorja

»Predsednik ni igralec ali pozer. Izbor predsednika naj se ne sprevrže v komedijo, šov ali cirkus,« je na srečanju stranke v Žireh sredi junija ostro dejala Novakova in s tem nakazala, da ne bo varčevala s kritikami na Pahorjev račun. Po naših informacijah bo kritika njegovega opravljanja funkcije osrednja tema kampanje Ljudmile Novak. Aktualnemu predsedniku republike zamerijo tudi to, da se ob pomembnih temah v javnosti pravzaprav ni oglašal. Prav to pa naj bi bile ena izmed najpomembnejših nalog predsednika, od katerega v NSi pričakujejo tudi, da bi predstavljal moralno avtoriteto.  

Rumeni politik

Pahor se že od začetka svoje politične kariere predstavlja kot politik, ki se pogosto pojavlja v rumenih medijih in svojo podobo gradi na nepolitičnih temah. To mu je prinašalo visoko podporo, ki je bila že za časa vodenja SD višja od podpore njegovi stranki. Za časa predsednikovanja pa je svojo estradniško držo še intenziviral in se pogosto izogibal izrekanju o političnih stališčih. S tem je močno degradiral predsedniško funkcijo in na tem zdaj očitno želijo graditi njegovi protikandidati, tudi Novakova. NSi se bo s tem še dodatno distancirala od SDS, ki je že na zadnjih predsedniških volitvah na tiho podpirala Pahorjevo kandidaturo. Od njih v vsem tem času nismo slišali večjih kritik na račun Pahorja, kar je zanje, glede na to, da gre za človeka, ki je 15 let vodil naslednico zveze komunistov in bil s 26 leti najmlajši član slovenskega CK, precej presenetljivo. 

Bobo
Letos bomo odločili, kdo se bo za pet let preselil v predsedniško palačo.