Korupcijski škandal

Kot v filmu: Sredi Berlina so ga ugrabili oboroženi vietnamski agenti

B.K.
4. 8. 2017, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Konec junija se je baje sredi Berlina odvila scena kot iz filmov v času hladne vojne.

Reuters
Trinh Xuan Thanh na klopi v parku v Berlinu.

Skupina oboroženih Vietnamcev, domnevno je šlo za operativce obveščevalne službe, je konec junija v parku Tiergarten v Berlinu ugrabila rojaka Trinha Xuana Thanha, ki je v Vietnamu obtožen korupcije, poroča spletna revija The Diplomat. Skupina je nato s pomočjo vietnamskega veleposlaništva ugrabljenega moškega transportirala domov v Vietnam, kjer je bil pridržan. Vietnamski mediji so kasneje poročali, da se je Thanh policiji predal prostovoljno.

Nemško zunanje ministrstvo je javnost o bizarnem dogodku obvestilo v sredo, zatrdilo, da je šlo za ugrabitev in vietnamskega obveščevalnega atašeja razglasilo za persona non grata (nezaželjeno osebo). Vietnamsko zunanje ministrstvo je nemško verzijo zgodbe označilo za neresnično in zatrdilo, da se nič od tega ni zgodilo. Thanh se je nato v četrtek sam pojavil na vietnamski televiziji in zatrdil, da se je agentom predal prostovoljno. Nemčija je Vietnam opozorila, da v kolikor se Thanh ne bo vrnil k njim, bo to pomenilo resne posledice za odnos med državama.

Thanh je doma sicer obtožen korupcije, saj naj bi v državnem naftnem podjetju PetroVietnam povzročil za približno 145 milijonov ameriških dolarjev škode. Korupcijska afera okoli Thanha, ki je izbruhnila pred dobrim letom dni, je kasneje rezultirala v režimski protikorupcijski kampanji, zaradi katere je bil iz politbiroja odstavljen regionalni partijski vodja v mestu Ho Chi Minh, Dinh La Thang.

Reuters
Trinh Xuan Thanh je na vietnamski državni televiziji izjavil, da se je agentom predal prostovoljno.