Posočje

Smrad in mrčes se širita okrog zabojnikov za smeti

pk
26. 7. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domačini so turistov veseli, malo manj pa njihovega občutka za red. Svojih odpadkov namreč ne odlagajo primerno, zato jim iz lepih krajev ob Soči sporočajo, naj bodo bolj odgovorni.

Občina Kobarid
Tak je eden od prizorov prenatrpanega zabojnika za smeti v Kobaridu.

Na družbenih omrežjih se je v zadnjem času pojavilo več zapisov prebivalcev Posočja, kjer v poletnih mesecih mrgoli obiskovalcev.

Poročajo, da so njihovi kraji v tem obdobju močno obremenjeni z odpadki, saj jih turisti za seboj pustijo ogromno. »Tako so naši zabojniki za smeti nabiti do konca, zraven na tleh pa ležijo še ostale vrečke za smeti, te večinoma puščajo turisti. Ne sprašujte, kaj to pomeni s higienskega vidika. Pred blokom, kjer je ekološki otok, smrdi, zbira se tudi mrčes. Tudi na pogled je odbijajoče,« sporoča Andrej iz Kobarida. Opozarja še na to, da je nekaterim celo tako malo mar, da smeti odvržejo kar v naravo, kar ga še posebej boli.

Facebook
Da občane situacija s smetmi moti, so obvestili tudi občino, ki ukrepa.

Ker je v Italiji odvoz odpadkov precej drag in ločevanje zelo strogo, naši zahodni sosedi kar k nam, tudi v Posočje, pripeljejo svoje smeti, kar je tudi velik problem, izpostavi kobariški župan.

Veliko ljudi, veliko smeti

Težavo je prepoznala tudi Občina Kobarid, ki je prav tako na spletu med čim več turistov poskušala razširiti svoje prijazno sporočilo, naj varujejo lepo naravo in kraje. »Pozitivnih učinkov turizma je veliko, a ta prinaša tudi negativne posledice. Soočamo se s kupom smeti, ki jih za seboj puščajo obiskovalci naših krajev. Trudimo se, da bi vsaj ponekod povečali odvoz odpadkov, da se smeti na območju zabojnikov ne bi nabirale, kot se dogaja zdaj, saj to ne kaže prav nič vabljive podobe,« pravi.

Pove, da je težava predvsem v tistih gostih, ki jih obiščejo za krajši čas. »Opažamo, da so najbolj problematični enodnevni turisti. Ti s seboj prinesejo hrano in pijačo, kar pomeni, da bodo embalažo od tega nekam odložili, in tako se nabirajo ogromne količine smeti, saj je turistov res veliko,« izpostavi.

občina
Ker se nekomu ni ljubilo do smetnjaka, je steklenico odložil kar med skale.

Smeti naj vzamejo domov

Pri Nadiži, ki je zdaj sila popularna, so morali uvesti še več zabojnikov za odpadke, na nekaterih kritičnih predelih bi radi povišali tudi frekvenco odvoza smeti, da bi se izognili kupom smeti, ob katerih se zbira mrčes, od njih pa veje smrad. Kobariški župan pojasni, da razmišljajo – ta problem je namreč iz leta v leto večji –, da bi sprožili nekakšno akcijo, s katero bi turiste, sploh enodnevne, pozivali, naj smeti odnesejo s sabo domov.

Sta
Robert Kavčič je župan Občine Kobarid.

Robert Kavčič nam preda še eno zanimivo informacijo, ki da misliti. »Zaznavamo, da domačini lepo ločujejo odpadke. Zelo dobro to počnejo tudi tujci. Ugotavljamo pa, da so pri sortiranju, tudi odlaganju smeti precej nevestni slovenski turisti, zato bi jih radi prijazno opomnili, naj bodo bolj odgovorni ali pa naj odpadke celo odnesejo domov,« na koncu svoje misli, ob prizadevanju za bolj čisto in lepšo okolico njihove občine, strne župan.