Analiza

Preverjali kakovost izdelkov na slovenskem trgu in ugotovili ...

T.L./STA
14. 7. 2017, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zveza potrošnikov Slovenije je v pregledu trga med 32 parov izdelkov odkrila 10 parov izdelkov različne kakovosti, UVHVVR pa neskladnost v treh primerih.

Profimedia
Odkrili so razlike v kakovosti.

Ob predstavitvi podatkov o pregledu trga glede dvojne kakovosti prehranskih izdelkov je minister Dejan Židan poudaril, da so zaznali predvsem tveganje pri trgovinskih znamkah. "Nižja je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi," je opozoril.

Raziskavo trga so opravili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inštitutu za nutricionistiko ter Zvezi potrošnikov Slovenije. "Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno," je poudaril minister.

So pa ugotovili, česar v drugih državah niso, ker tega niso niti iskali, da obstaja povečano tveganje pri trgovinskih blagovnih znamkah. Na to bo Židan opozoril prihodnji teden na vrhu ministrov v Bruslju. "To področje je za nas novo odkrito tveganje, zato se bomo v to problematiko v Sloveniji poglobili v naslednjih mesecih," je dodal Židan.

ZPS: odkrili deset parov izdelkov različne kakovosti

Zveza potrošnikov Slovenije je v pregledu trga med 32 parov izdelkov odkrila 10 parov izdelkov različne kakovosti. Razlike, ki vplivajo na kakovost izdelka, so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget ter pri Hoferjevi toast šunki.

Razlike so zaznali tudi v pregledu tuninega namaza Rio mare pate, mlečni čokoladi Riquet ter Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina.

UVHVVR: neskladnost v treh primerih

Uprava za varno hrano je pregledala 22 vzorcev, neskladnosti pa so zaznali pri krekerjih Tuc Tuc, polnozrnatih piškotih Leibnitz ter kakavu Nesquik.