O arbitraži

Eni upali, drugi so se bali: potem ko je Nemčija pritiskala, je Merklova o arbitraži zgolj molčala

R. T.
14. 7. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na vrhu berlinskega procesa v Trstu beseda o odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo ni tekla.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel o arbitraži ni rekla niti besede.

Slovenski premier Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković sta v sredo samo omenila, da sta se tistega dne srečala v Ljubljani in razpravljala o vprašanju meje – Cerar je vztrajal pri izvajanju arbitražne sodbe, ki je hrvaška ne sprejema kot zavezujoče. Drugi udeleženci vrha, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel, s katero se je hrvaški premier pogovarjal ob robu seje, o odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitraži ni rekla niti besede.

Profimedia
Vrha so se udeležili tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini, komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn in komisarka za promet Violeta Bulc.

Hrvati za dialog

Po ustanovnem srečanju v Berlinu ter nadaljevanjih na Dunaju in v Parizu je bil to četrti vrh berlinskega procesa, ki združuje šest zahodnobalkanskih držav - Albanijo, BiH, Makedonijo,Srbijo, Črno goro in Kosovo - ter šest članic EU - Nemčijo, Francijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.

Marsikdo je pričakoval, da bodo na sestanku v Trstu »pritisnile« države, ki so poudarile, da bo treba odločitev arbitražnega sodišča treba spoštovati, prva med njimi Nemčija, poroča Večernji list. Zdaj je jasno, da so se vzdržale. Kar bi lahko pomenilo, da se ne mislijo neposredno vmešavati. Hrvaška sicer vztraja pri svojem in ponavljala, da je treba bilateralno vpraševanja reševati z dialogom.

Nadaljevanje v Zagrebu

Plenković pričakuje, da bo Cerar septembra obiskal Zagreb. Takrat bo Hrvaška na mizo postavila vrsto odprtih vprašanj med državama. Ocenil je še, da nerešeni spori že vrsto let obremenjujejo odnose.