Uresničitev razsodbe

V iskanju enotnosti: Kako prepričati Hrvaško?

M.K./STA
5. 7. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenski politični vrh na povabilo premierja Mira Cerarja razpravlja o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško in njenih posledicah.

STA
Premier Miro Cerar računa na poenotenje političnega vrha glede izvršitve razsodbe arbitražnega sodišča.

Pričakovanja so različna, sodeč po nekaterih izjavah ob prihodu pa politične stranke v večini pričakujejo poenotenje politike ter razgrnitev načrta za uresničitev arbitražne razsodbe.

"Na denar vsi reagiramo"

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ob prihodu izrazil upanje, da bodo stranke zmogle toliko političnega razuma, da bodo poenotene v smeri, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati in uresničiti.

Pričakuje, da se ne bodo vračali na dneve v času referenduma o arbitražnem sporazumu in predvsem ne na sporazum Drnovšek-Račan, ki ga pravzaprav ni bilo. Zadovoljen je sicer z odzivom Evropske komisije, ki pričakuje od obeh držav implementacijo arbitražne razsodbe. Na vprašanje, kako prisiliti Hrvaško k spoštovanju odločbe, pa je odgovoril z oceno, da "na denar vsi reagiramo".

"Če se ne spoštuje odločitve arbitražnega sodišča, ni izplačila kohezijskih in evropskih sredstev," predlaga Han in dodaja, da bi na tak način vsaka država spoštovala Evropo oz. odločitve.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pričakuje, da bo premier Miro Cerar danes razkril kratkoročne in daljnoročne načrte za implementacijo arbitražne odločitve. Sama pa bo poudarila, da bi sprejela ponudbo Evropske komisije, ki je pripravljena sodelovati v pogovorih s Hrvaško. Novakova namreč opozarja, da smo doslej prevečkrat imeli dvostranske pogovore, ki se niso uresničili.

Bratuškova pričakuje pritisk na južno sosedo

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek pričakuje, da bodo končno od besed prešli k dejanjem in bodo na mizo prejeli rešitve za ljudi, ki so po odločitvi arbitražnega sodišča pristali zunaj naše države. Od Evropske komisije in držav članic pa pričakuje, da bodo pritisnile na našo južno sosedo, da je treba odločitev uveljaviti. "Če pravne odločitve ne veljajo več, Evropa nima več prihodnosti," je pristavila.

STA

Poslanec Levice Matej T. Vatovec medtem ocenjuje, da gre najverjetneje za ponovni poskus približanja stališč premierja Cerarja in prvaka SDS Janeza Janše. Po besedah poslanca je sicer bistveno, da se arbitražna odločba spoštuje in uveljavi, o čemer je kljub vsemu konsenz, "ostalo je bolj kot ne piar za vlado, da skuša ustvariti mitološki politični konsenz".

Drugi udeleženci sestanka izjav ob prihodu niso dajali. Srečanja se sicer udeležujejo tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar.

Grims in Logar o škodljivosti razsodbe arbitražnega sodišča

 Današnja seja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) je bila med drugim v znamenju polemične razprave med ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in članoma odbora iz vrst opozicijske SDS. Poslanca SDS Branko Grims in Anže Logar sta namreč menila, da je razsodba arbitražnega sodišča slaba za Slovenijo.

Logar je med drugim še dejal, da gre pri uradnih odziv na razsodbo za "samohvalo brez samokritike". Grims je poudaril, da je Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in "praktično vse, kar je imela skozi vso svojo zgodovino".

"Slovenija je skozi vso svojo zgodovina imela teritorialni stik in neposreden dostop do odprtega morja. Zdaj ga prvič v zgodovini nima več in sploh ni več prava pomorska država in je prikrajšana država," je opozoril Branko Grims.

Menil je še, da je "skrajna neumnost", da je uradno stališče vlade, da je arbitraža "veličasten dosežek", ker naj bi to bilo slabo za morebitna nadaljnja dvostranska pogajanja. Arbitraža je katastrofa za Slovenijo in njen nadaljnji razvoj, je še dejal. Menil je tudi, da je Hrvaška z arbitražno razsodbo "dobila več, kot je sama pričakovala".

Erjavec je v odgovoru dejal, da Slovenija praktično ima stik z odprtim morjem, "ima fizični stik z odprtim morjem". Območje stika daje tri svoboščine (svoboda plovbe, svoboda preleta in postavljanja kablov, cevovodov itd.), ki pomenijo, da de iure ima Hrvaška teritorialno morje, de facto pa ima to tudi Slovenija, je še dejal.

Začudil se je tudi nad ravnjo današnje razprave na OZP. "Tega res nisem navajen, da se tako žaljivo diskutira o zadevah," je dejal zunanji minister.

Poslanec Marko Ferluga (SMC) je na drugi strani zaradi arbitraže pohvalil ministrstvo za zunanje zadeve. "Slovenija je naredila korak naprej," je ocenil.