Preprečljivo

Slovence stane življenja, državo pa 5 odstotkov BDP-ja

J.P.
30. 5. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Letošnji Svetovni dan brez tobaka poteka pod globalnim geslom »Tobak – grožnja razvoju«.

Arsen Perić
Sprejetje zakona je ključno za zmanjšanje škode zaradi kajenja, ob tem pa so še zagotovili povečanje sredstev za preventivne aktivnosti.

Tobak še vedno ostaja »najpomembnejši preprečljivi vzrok za prezgodnjo obolevnost in umrljivost tako v Sloveniji kot v svetu«, je v svojem govoru povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. »Raba tobaka v svetu vsako leto zahteva skoraj šest milijonov žrtev, v Sloveniji pa zaradi bolezni, ki jih pripisujemo kajenju, vsak dan umre deset oseb. Četrtina od teh že pred 60. letom starosti. Stroški zdravljenja bolezni, zmanjšanja produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi kajenja predstavljajo v Evropski uniji 4,6 odstotkov, v Sloveniji pa kar pet odstotkov bruto domačega proizvoda.«

Profimedia
Pristojni so danes sprejeli nabor ukrepov na področju nadzora nad tobakom.

Nabor ukrepov

Tobak še vedno ostaja »najpomembnejši preprečljivi vzrok za prezgodnjo obolevnost in umrljivost tako v Sloveniji kot v svetu«.

Pristojni so danes sprejeli nabor ukrepov na področju nadzora nad tobakom. »Poleg ukrepov, ki jih določa nova tobačna direktiva, smo med drugim uvedli tudi popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja, doniranja, sponzoriranja ter promocije teh izdelkov. Tistim, ki bodo tobak oglaševali in prodajali mladoletnim, bodo dovoljenja za prodajo odvzeta. Uvedli smo enako obravnavo vseh tobačnih in povezanih izdelkov, kot so na primer elektronske cigarete,« je povedala ministrica.

Sprejetje zakona je ključno za zmanjšanje škode zaradi kajenja, ob tem pa so še zagotovili povečanje sredstev za preventivne aktivnosti, je še dejala.

Zeliščne cigarete na gledaliških odrih

Poslanci so danes podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Kar pomeni, da bo ponovno mogoče kajenje zeliščnih cigaret na gledaliških odrih, kar je pogosto dramaturška nuja. Vlada, stroka in nevladne organizacije so predlogu nasprotovale.